Home Politika Ministar pravosuđa: Državna revizija dužna je podnijeti kaznene prijave

Ministar pravosuđa: Državna revizija dužna je podnijeti kaznene prijave

by Marijan Opacak

Komentirajući slučaj “Dnevnice” koji istražuje Državno odvjetništvo i USKOK, o navodnim isplatama 307 tisuća kuna Milanovićevim savjetnicima, ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u emisiji HRT-a “A sada Vlada” da je državna revizija dužna podnijeti kaznenu prijavu ako utvrdi kazneno djelo. “Na žalost, duži niz godina to se ne događa. Mislim da je državna revizija ponekad kalkulirala o tome hoće li podnijeti kaznenu prijavu ili ne, bojeći se reakcije ljudi čija su imena bila na prijavama”, istaknuo je.

Šprlje je odbacio kritike dijela odvjetnika da se predloženim izmjenama ZKP-a ugrožavaju ljudska prava osumnjičenika, istaknuvši da će ona ostati sačuvana, a poboljšava se učinkovitost policije u istrazi. “Riječ je o pitanjima koje ‘malo bole’ one koji zastupaju kriminalce i okrivljenike”, ustvrdio je. Pojasnio je da većina europskih zemalja ima uređenje kakvo Vlada sada uvodi, a kojim se ispitivanje osumnjičenika pred policijom snima i postaje dokaz, a osumnjičenik može aktivno ostvarivati prava na pristup branitelju tijekom ispitivanja policije. S obzirom da jamčevina ubuduće neće moći zamijeniti istražni zatvor u slučaju mogućeg utjecanja na svjedoke i uništavanja dokaza, Šprlje je odbacio povezanost zakonskih izmjena sa slučajem Milana Bandića, istaknuvši da se te zakonske izmjene neće primjenjivati na postupke koji su u tijeku.

Šprlje nije izravno odgovorio uživa li državni odvjetnik Dinko Cvitan njegovu potporu. Govoreći o izvješću koje je uvršteno u dnevni red Sabora, ministar je ustvrdio da je “to najsveobuhvatnije izvješće do sada u DORH-u u proteklih više od 20 godina” i “da je ono stvarno dobro”.

Vezano uz najavu Bože Petrova da će se otvoriti arhivi komunističkih vlasti, Šprlje je odbacio bilo kakve povezanost te inicijative s predstojećim lokalnim izborima. Ustvrdio je da je to “jedan civilizacijski potez do kojega je trebalo doći još 1. siječnja 1998.”, no na pitanje –  kada se može očekivati konkretne poteze i zakonske prijedloge s tim u vezi – nije dao odgovor. Na pitanje hoće li se i kada zakonski rješavati pitanje spornih ploča u Jasenovcu, odgovorio je: “Možemo donositi zakone, ali činjenica je da će samo promjena svijesti i edukacija odvesti do boljeg i tolerantnijeg ponašanja u ovoj državi”.

(HRT)

Related Posts