Mini summit o Europi “više brzina”

Francuski čelnik Francois Hollande ugošćuje u ponedjeljak u dvorcu Versailles čelnike Njemačke, Italije i Španjolske na “mini summitu” na kojem će razgovarati o Europi “više brzina” i Uniji uzdrmanoj Brexitom i rastućim populizmom.

Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Paolo Gentiloni i šef španjolske vlade Mariano Rajoy će u dvorcu nedaleko od Pariza razmijeniti mišljenja o tome kako Europu učiniti učinkovitijom i konkretnijom u očima građana.

“Ideja je da u četvero unesemo jedan politički elan uoči velikog summita 25. ožujka povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora koji bi trebao označiti novu etapu u izgradnji Europe”, kazao je neimenovani francuski diplomat.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nedavno je iznio pet mogućih scenarija za EU nakon odlaska Velike Britanije 2019. – zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

Pariz i Berlin su već odlučili – njihov izbor je Europa u više brzina, ta se ideja sviđa i Italiji i zemljama Beneluxa. Malteški premijer Joseph Muscat, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, također smatra da EU treba “nastaviti dalje kao Europa s više brzina”, što znači da se neke države članice mogu integrirati dublje od drugih, primjerice na području obrane, unutarnje sigurnosti ili socijalne politike.

Europa u više brzina, sastavljena od “čvrste jezgre” ili “koncentričnih krugova” nije novina. Ona je već realnost, od Schengenske zone do eurozone.

(Agencije)

You may also like

0 comments