Milorad Dodik: Većina Srba želi ujedinjenje Republike Srpske i Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervju za novinsku agenciju Sputnik da najveći broj Srba u tome entitetu očekuje da jednoga dana dođe do ujedinjenja sa Srbijom, prenijeli su u nedjelju mediji u Bosni i Hercegovini.

“Nećete naći nikoga u RS tko se neće složiti s tezom da je neminovno da jednog dana Republika Srpska i Srbija na neki način budu isto u državno–pravnom i političkom smislu. Mnogi misle na taj način”, rekao je Dodik u intervju za beogradsku agenciju.

Pojasnio je kako su povijest i politike zadnjih 20 godina učinili da Srbi budu razdvojeni i dodao da je “prema Srbima u bivšoj Jugoslaviji načinjena najveća nepravda”. Predsjednik RS-a istaknuo je da Zapad prema Srbiji i Republici Srpskoj gleda sa strahom ali i arogancijom, kažnjavajući ih što postoji vezanost za pravoslavlje, za Rusiju.  Na upit zašto je od Srbije uvjetovano približavanje Europskoj uniji priznanjem Kosova, Dodik je rekao da EU pokušava održati svoju poziciju prema Srbima, a  istodobno ne može riješiti nijedan svoj unutarnji problem.

On nije odbacio mogućnost da se pritisak zbog Kosova događa i zbog toga što Srbija nije htjela uvesti sankcije Rusiji.  Komentirajući mogućnost ulaska BiH u NATO, Dodik je podsjetio da je stajalište Republike Srpske da tu odluku moraju donijeti građani na referendumu te da sve ankete govore da ogromna većina srpskog naroda to ne želi.

Dodik je potvrdio i da Republika Srpska neće povući odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH ističući kako njegovo održavanje ne predstavlja pustolovinu.  “Ne bavimo se mi pustolovinama. Mi smatramo da je to legitimno i legalno, zakonom dopušteno. Ustav Republike Srpske to dopušta, Ustav BiH ne zabranjuje”, istaknuo je Dodik.

You may also like