Milo Đukanović oporbi nudi ministarska mjesta

Crnogorska vlada premijera Mila Đukanovića nakon trodnevne rasprave dobila je potporu da nastavi voditi zemlju do parlamentarnih izbora, koji će se održati krajem godine.

Nakon izlaska Socijaldemokratske partije (SDP) predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića iz vladajuće koalicije, koja je trajala punih 18 godina, potpora vladi došla je od oporbene Pozitivne Crne Gore, koja je sa svoja tri zastupnička glasa osigurala Đukanoviću većinu u Skupštini. Premijer je na kraju zasjedanja, prihvaćajući Plan za izlazak iz političke krize koji je podnijela Pozitivna Crna Gora, neočekivano ponudio oporbi četiri ministarska mjesta – policije, financija, poljoprivrede i socijalne skrbi – što je dodatno ublažilo oštricu napada njegovih protivnika. Krivokapić je ustvrdio kako je “ovo viseća vlada, bez stvarnog povjerenja”, ali i dodao da je dobro da se zemlja kreće “u pravcu dijaloga” i nečega što će “pridonijeti parlamentarizmu, u interesu građana, za poštene izbore”.

U oporbenoj Demokratskoj Crnoj Gori ističu da ni u jednom trenutku nisu živjeli u zabludi da bi Đukanović pokrenuo pitanje povjerenja vladi u Skupštini, a da unaprijed nije dogovorio način na koji će dobiti potreban broj glasova. “Ovo je poraz demokracije, poraz parlamentarizma. Ovo je izdaja volje birača na izborima“, ocijenili su u toj stranci, uz napomenu da njihovi zastupnici više neće sudjelovati u radu parlamenta.

Potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da je ovo početak mirnih i demokratskih promjena u Crnoj Gori. “Nakon 27 godina parlamentarnog života, oporba prvi put ima priliku kontrolirati korištenje državnih resursa u važnim resorima“, naglasila je, pozvavši oporbu da preuzme odgovornost, jer joj se Đukanovićevom ponudom konačno pruža prilika za nadzor vlasti u onim resorima u kojima se, kako je ustvrdila, prije zlorabilo najviše novca.

Analitičar i direktor Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović smatra da će premijer Milo Đukanović, ukoliko oporba odbije njegovu ponudu, iz svega izaći kao apsolutni pobjednik te da će takvu odluku biti teško objasniti Europskoj uniji (EU) i zapadnim partnerima. „Ako oporba odbije Đukanovićevu ponudu, time će ga učiniti apsolutnim pobjednikom svega ovoga. On će dobiti podršku međunarodne zajednice i zadržati upravljanje nad svim resursima koji državi stoje na raspolaganju. A ako je oporba prihvati, to može rezultirati značajnim ograničavanjem resursa koji stoje na raspologanju njegovoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), što toj stranci nedvojbeno može smanjiti izglede za izborni uspjeh”, kazao je Vujović.

You may also like

0 comments