Milijuni ljudi u Indiji na ulicama zbog reformi

Milijuni radnika štrajkaju u petak diljem Indije u znak prosvjeda protiv vladinih reformi i traže veće plaće. Tisuće banaka, vladinih ureda i tvornica je zatvoreno zbog štrajka koji je sazvalo deset sindikata. Međutim, javni prijevoz i komunalne službe funkcioniraju.

Jedan od glavnih sindikata, Središte indijskih sindikata (CITU), priopćio je da se između 150 i 180 milijuna radnika pridružilo štrajku, posebice zaposleni u bankarskom sektoru, industriji, građevini i rudnicima.

Glavni tajnik CITU-a Tapan Sen izjavio je da sindikati prosvjeduju protiv vladine politike rada i ulaganja i traže rast minimalnih plaća. “Protivimo se promjenama u zakonima o radu koje idu u korist velikih tvrtki i nedavnih odluka o smanjenju normi za strana ulaganja u područjima kao što su osiguranje i obrana”, kazao je.

“Odgovor je ogroman. Na nekoliko mjesta policija je pokušala rastjerati prosvjednike, ali radnici i dalje dolaze kako bi se pridružili štrajku”, ustvrdio je. Sindikati se također protive vladinim planovima o zatvaranju državnih tvrtki koje stvaraju gubitke a koje zapošljavaju veli broj radnika.

You may also like