Milijuni ljudi bez struje u Teksasu, raste cijena nafte

Polarni val hladnoće

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima 64 dolara, potaknule velikim poremećajima u opskrbi na jugu SAD-a zbog polarnog vala u Teksasu. Milijuni Amerikanaca bili su u srijedu bez struje pošto je val polarne hladnoće, koji će po predviđanjima potrajati do vikenda, zahvatio velike dijelove Sjedinjenih Država.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 64,26 dolara, najvišu razinu od prošlogodišnjeg siječnja. Na američkom je tržištu porasla na 60,73 dolara.

Proteklih tjedana cijene nafte podupirali su ograničenje opskrbe iz vodećih proizvođača i nada da će potražnja oporaviti zbog cijepljenja protiv covida 19.

Ovog tjedna pridružio im se i polarni val u Teksasu, najvećoj američkoj saveznoj državi koja proizvodi naftu. Očekuje se da će neuobičajeno hladno vrijeme u SAD-u poremetiti proizvodnju na nekoliko dana, a možda i tjedana, procjenjuju industrijski stručnjaci, jer su izvori zaleđeni a rafinerije zatvorene.

Analitičari procjenjuju da je zbog hladnoće američka proizvodnja iz škriljaca smanjena za najmanje dva milijuna barela dnevno. Citi procjenjuje da će do početka ožujka biti smanjena za oko 16 milijuna barela.

Rast cijena preusmjerio je pozornost na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike, koji će se sastati 4. ožujka kako bi razmotrili proizvodnu politiku. OPEC+ vjerojatno će nakon travnja ublažiti ograničenja opskrbe, s obzirom na oporavak cijena, rekli su izvori.

Iz ING Snapa vjeruju kako će OPEC primijeniti konzervativniji pristup te će nakon travnja smanjiti rezove u proizvodnji nafte. Podaci o američkim zalihama u prošlom tjednu bit će objavljeni s danom zakašnjenja, zbog praznika na početku tjedna. Američki institut za naftu (API) objavit će ih tokom dana, a vlada sutra.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,48 dolara, što znači da je oslabila porasla 12 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments