Home Ekonomija Milijarderi se zbog Trumpa spremaju za apokalipsu?

Milijarderi se zbog Trumpa spremaju za apokalipsu?

by Energypress.net

Imam dva motora. Hrpu oružja i streljiva. Hranu. Mislim da će mi to biti sasvim dovoljno da se na neko vrijeme zatvorim u kuću i preživim kraj svijeta.

Tako se Steve Huffman, suosnivač i šef Reddita, 600 milijuna dolara vrijedne web platforme, nedavno pohvalio Evanu Osnosu, novinaru The New Yorkera koji je istraživao neobičan fenomen – strah tech tajkuna od apokalipse. Nije šala, američki milijarderi iz Silicijske doline sve se više pripremaju za crni scenarij, posebno otkad je Donald Trump došao na vlast. I nisu jedini.

Samo u prvom tjednu od Trumpova dolaska na vlast 13.400 Amerikanaca prijavilo se za državljanstvo na Novom Zelandu, što je 17 puta više nego inače, a samo u prvih deset mjeseci prošle godine stranci su tamo kupili oko 3500 četvornih kilometara zemlje, što je četiri puta više nego 2010. godine, prenosi Business Insider, a donosi Jutarnji list.

Novi Zeland je hit-destinacija i omiljeni bogataški “plan B”, što potvrđuje i slučaj Petera Thiela o kojem su se posljednjih dana raspisali inozemni mediji. Taj ekscentrični poduzetnik, suosnivač PayPala i Palantira te jedan od prvih ulagača u Facebook, težak 2,2 milijarde dolara – koji je, uzgred budi rečeno, postao Trumpov savjetnik – upravo tamo, uz jezero Wanaka, kupio je za deset milijuna dolara golemi komad zemlje. A dok su se svi pitali kako mu je to pošlo za rukom, unatoč tamošnjim strogim zakonima, otkrilo se kako je Thiel državljanin Novog Zelanda u tišini postao još prije pet godina.

Hoffman procjenjuje da više od 50 posto osnivača tvrtki u Silicijskoj dolini ima posjede na Novom Zelandu. Jedan od prvih je ozloglašeni haker i vlasnik Megauploada, ekscentrični Kim Dotcom koji je na Novi Zeland pobjegao nadajući se da neće biti izručen FBI-u zbog milijunskih prijevara.

Globalni biznis koji se izrodio iz ovog trenda, tzv. posebno državljanstvo za strane bogataše u zemljama poput Novog Zelanda, Malte ili Kariba, procjenjuje se na dvije milijarde dolara godišnje, a uz Amerikance prednjače ruski, kineski i indijski milijunaši.

Thielovu odluku posebno se preispituje jer je Trumpov savjetnik koji odlukama utječe na više od 300 milijuna ljudi, a ako zagusti, uvijek može nestati preko noći.

Bogataši iz Silicijske doline koji su bili sugovornici Evana Osnosa požalili su se da je situacija opasnija nego ikad i da se boje kako bi se Trump na kraju mogao pokazati kao fašistički diktator.

I sam Huffman ustvrdio je kako je brže-bolje otišao na lasersku korekciju vida.

No Thiel, Hoffman i Huffman nisu jedini. Antonio García Martínez, jedan od bivših menadžera u Facebooku, lani je, primjerice, kupio veliko imanje na jednom otočiću na Pacifiku te kuću opremio generatorima, solarnim panelima i velikom količinom streljiva. Marvin Liao, jedan od bivših šefova u posrnulom Yahoou, priznao je da, osim velikih količina hrane i vode, u svom domu ima i puno hladnog oružja, a čak je išao na tečajeve iz streličarstva.

Related Posts