Miletić pozdravio odluku EK o Uljaniku

 Predsjednik IDS-a Boris Miletić u ponedjeljak je iz Bruxellesa izrazio zadovoljstvo što je Europska komisija odobrila državno jamstvo pulskom brodogradilištu Uljanik, ističući kako je to izvrsna vijest prije svega za sve radnike Uljanika, ali i za čitavu brodogradnju u Hrvatskoj.
“S druge strane, ovo je tek prvi korak u procesu sanacije i spašavanja Uljanika. Zato pozivam sve koji su uključeni u taj proces da odmah danas nastave s razgovorima i planiranjem sljedećih koraka koji će dovesti do pronalaženja dugoročnog i održivog rješenja”, navodi Miletić u priopćenju.

Ističe kako vjeruje u Uljanik, njegove radnike i proizvodnju te je siguran da će u narednim mjesecima znati opravdati dano povjerenje. Napominje kako je Uljanik u svojoj 162 godine dugoj uspješnoj povijesti pokazao da može biti jedan od pokretača razvoja, ne samo Pule i Istre, već i cijelog hrvatskog gospodarstva.

“Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom procesu – Uljaniku, lokalnoj i regionalnoj samoupravi te Vladi RH koja je promptno reagirala. Ostajemo u Bruxellesu i nastavljamo razgovore s predstavnicima europskih institucija. Vjerujemo u snagu Uljanika”, zaključuje Miletić.

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila potporu za sanaciju Uljanika.

“Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja”, priopćila je Komisija.

Nakon odluke Europske komisije da se odobre državna jamstva od 96 milijuna eura za sanaciju brodogradilišta Uljanik, radnici Uljanika u utorak ujutro odustali su od za danas najavljenog štrajka, a štrajk je ‘stavljen u mirovanje’, odluka je Štrajkaškog odbora koji se sastao u utorak ujutro, neposredno prije početka radnog vremena.

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i DalmacijeBruno Bulić potvrdio za N1 da je štrajkaški odbor donio odluku o odgađanju štrajka radnika Uljanika za 48 sati, nakon odluke EK. Dio radnika ipak je tom odlukom nezadovoljan te se nekolicina njih nakon sastanka okupila pred Upravom, zahtijevajući da Uprava ode.

Da je štrajk odgođen potvrdio je Hini i regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i glasnogovornik Štrajkaškog odbora Đino Šverko. “Štrajkaški odbor nije raspušten i on će se ponovno sastati u petak kada ćemo analizirati stanje. Ostaje nam čekati tih 48 sati koliko je potrebno, kako je najavila uprava društva Uljanik, da se radnicima isplati plaća za prosinac. U slučaju da se plaća ne isplati, i da u taj proces ne uključe i radnike TESU-a koji su u rujnu prošle godine postali dio Uljanik grupe, a kojima je se duguje 2,7 plaća, krenut ćemo štrajk”, rekao je Šverko.

Dodao je kako će se Štrajkački odbor u petak raspustiti samo u slučaju isplate plaća i božićnica za prosinac te ukoliko bude isplaćen i dug radnicima TESU-a. “Uprava je uvijek odgovorna ukoliko se plaća ne isplaćuje na vrijeme. Stoga je razumljivo što su radnici Uljanika na skupovima iskazali nepovjerenje Upravi društva. Neovisno o tome što će u roku od 48 sata radnici dobiti plaću za prosinac, oni zasigurno neće promijeniti svoje mišljenje”, poručio je Đino Šverko.

Očekivana je to reakcija radnika Uljanik grupe nakon što je u ponedjeljak poslijepodne stiglo zeleno svjetlo Europske komisije za državno jamstvo za kredit od 96 mlijuna eura kojim bi se trebala riješiti kratkoročna likvidnost. Štrajkaški odbor odlučio je da se štrajk stavi u mirovanje, a uprava je dobila rok do petka za isplatu plaća radnicima. Ako se do kraja tjedna isplati plaća, štrajk se prekida.

You may also like

0 comments