Milatić: Intenzivno se radi na širenju broja punionica za električna vozila

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić izjavio je u utorak da se intenzivno radi na širenju broja punionica za električna vozila, a podsjetio je i na javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Milatić, koji je sudjelovao na konferenciji Trendovi i perspektiva e-mobilnosti, koju su organizirali Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj te tvrtke Hrvatski Telekom, Mitsubishi Motors i Porsche Croatia, istaknuo je da tehnologija proizvodnje električne energije iz sunca, vjetra i vode postaje sve pristupačnija i isplativija, što je jedan od razloga zašto je elektromobilnost smjer u kojem treba krenuti u tranziciji prometa.

Pritom je naveo da je sektor prometa zaslužan za trećinu ukupne potrošnje finalne energije u Hrvatskoj, pri čemu nešto manje od 90 posto goriva za promet su dizeli i benzinska goriva.

Podsjetio je na javni poziv koji će biti objavljen u srijedu, vrijednosti 12 milijuna kuna, za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, i to u ovom slučaju za fizičke osobe, odnosno građane. Pritom iznos dodijeljenih sredstava neće prijeći 40 posto ukupno opravdanih troškova, a sufinanciranje će iznositi do 80 tisuća kuna.

Milatić je kazao da je Ministarstvo proteklih godinu dana intenzivno radilo na izmjeni i dopuni zakona o biogorivima koji se upravo nalazi u javnoj raspravi. Pritom je naglasio da je zbog uzastopnog nečinjenja dvije prethodne administracije realiziranje zakona o biogorivima praktički bilo stavljeno sa strane, što je onemogućavalo postizanje zadanih ciljeva.

Izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić napomenula je da je ovo treće događanje koje je AmCham organizirao na temu e-mobilnosti, kazavši da raste važnost tog segmenta, pri čemu Hrvatska prati trendove.

Prema podacima Europske komisije, navela je Doko Jelušić, 2011. godine u EU je bilo 9.400 novoregistriranih plug-in električnih vozila, dok je 2016. ta brojka iznosila 157 tisuća. Kad je pak riječ o punionicama, 2011. u upotrebi ih je bilo 3.800, dok je u 2016. ta brojka u EU dosegnula 91 tisuću.

U sklopu konferencije održane su i panel rasprave “Infrastruktura za e-mobilnost u Hrvatskoj i europske dobre prakse” te “Budućnost automobilske industrije i značenje poticaja za razvoj e-mobilnosti”, na kojima je detaljnije bilo riječi o trendovima i aspektima e-mobilnosti.

You may also like

0 comments