Milardović: Orešković je upravo ubio Vladu

Politički analitičar Ivan Rimac ocijenio je u petak da je premijer Tihomir Orešković pozivom potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamaraku i Boži Petrovu da odstupe zabio zadnji čavao u lijes ovoj Vladi koja se ne može održati bez političke podrške onih koji imaju većinu u Hrvatskom saboru, a pozivom dvojici podpredsjednika da odstupe će praktički izgubiti tu većinu.

Znajući da takav poziv praktički znači pad Vlade, premijer želi barem donekle ostati čistog obraza i ne participirati u političkoj i moralnoj dilemi i jednostavno pokušava najvjerojatnije sebe pozicionirati kao nekoga tko bi mogao zatražiti povjerenje građana direktnim izlaskom na izbore, smatra Rimac.

Upitan hoće li po njegovu mišljenju potpredsjednici odstupiti, Rimac je ustvrdio kako je sasvim svejedno hoće li to učiniti, jer praktički ne surađuju dva potpredsjendika, a ni premijer s njima i ta vlada koliko god se uspjela održati, praktički ostaje potpuno disfunkcionalna i samo je pitanje vremena kad će pasti.

Moguće je u postojećoj konstelaciji snaga da pad Vlade bude isprovociran prije no što dođe do glasovanja o povjerenju Karamarku i da izbjegne glasovanje o povjerenju što bi bio njegov uspjeh, jer se ne bi glasovala o povjerenju njemu i njegovim postupcima.

Na upit mijenja li na stvari odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Rimac je odgovorio da ne, jer ono ne odlučuje o povjerenju građana pojedinom političaru, nego o pravnim aspektima stjecanja protupravne koristi. U ovom slučaju prodaja nacionalnih interesa nekome drugome nije izravno protupravna korist sve dok se ne dokaže da je taj netko imao materijalnu korist. Pogodovanje odnosno davanje prednosti nekome ne znači ujedno i nešto što bi Povjerenstvo moglo okarakterizirati kao sukob interesa u užem smislu, smatra Rimac.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocijenio je kako je premijer konačno shvatio da nije premijer, jer da se ponaša kako premijer iskoristio bi svoje ovlasti da makne iz Vlade ministre koji mu ne odgovaraju. On to nije učinio, jer zna da više ovisi o njima nego oni o njemu i nije rekao iduću rečenicu koja glasi: “Ako oni to odmah ne učine odlazim ja”, a što bi bilo logično, pa se ova neugodna sapunica nastavlja, mišljenja je Puhovski.

Upitan kakav očekuje daljnji razvoj situacije, Puhovski je rekao kako će, po njegovom sudu, vjerojatno jedan, a možda i obojica odbiti otići, jer njihove stranke nisu u stanju naći nekoga tko bi ih zamijenio. HDZ je previše autoritarno ustrojen, a Most uopće nije ustrojen i oni to nisu u stanju napraviti, smatra Puhovski. To je bacanje loptice u zrak i čeka se gdje će pasti, međutim, gdje god da pala igra nije završena i očekujem da će se natezanje još nastaviti, kazao je Puhovski.

Politolog Anđelko Milardović ocijenio je kako je politička kriza na vrhuncu i da je premijer postavio logičko pitanje potpredsjednicima Vlade koji su pokazali da Vlada ne može funkcionirati kao tim zbog njihovih međusobnih antagonizama i postavljeno je u funkciji rasčišćavanja i kristalizacije situacije.

To pitanje treba ozbiljno prihvatiti i on ga trebaju postaviti sami sebi, jesu li važni oni ili opstanak i funkcioniranje Republike i demokracije i moraju odgovoriti etički i politički.

Mislim da je 4,2 milijuna ljudi i njihova egzistencija daleko važnija od napetosti i antagonizama dviju osoba i da su građani ispred i oni nama trebaju služiti, a ne mi njima. U tome je bit demokratske politike koja se voli pozivati na odgovornost i ako nema etičke dimenzije ulazimo u ovakav tip politike koja je pogibeljna i u konačnici vodi u slijepu ulicu. Nama se još živi i ne želimo završiti u mračnoj ulici, poručio je Milardović.

You may also like