Milanovićeve su izjave posljedica predizborne kamapanje

Izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića o Mađarskoj i mađarskom premijeru posljedica su njegove zabrinutosti ishodom predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, priopćila je mađarska vladajuća stranka Fidesz.

Milanović je u petak kritizirao Mađarsku i njezina premijera, piše mađarska novinska agencija MTI. Mađarsku je nazvao “slijepim crijevom”, a Viktora Orbana političarem koji je “bio aktivni komunist, pa liberal, svašta nešto”. Fidesz navodi da Milanovićeve riječi imaju malo veze s činjenicama. Čelnik Fidesza Lajos Kos rekao je da je hrvatski premijer pomiješao mađarsku granicu s bivšm Željeznom zavjesom. Ova potonja, kaže Kosa, sprječavala je Mađare da napuštaju zemlju, a tražitelji azila mogu ući u nju na legalnim prijelazima duž granice.

I dok se hrvatski plan prihvata izbjeglica “raspao”, nastavlja Kosa, Mađarska registira svakog tko uđe u zemlju i šalje podatke u europski registar. Milanovićevu usporedbu mađarske države s dijelovima tijela Kosa smatra “nepristojnom”.  Mađarska i Mađari uvijek su se prema svojim hrvatskim susjedima odnosili s poštovanjem, zaključio je Kosa.  Izjave hrvatskog premijera mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u petak je nazvao uvredljivim i pozvao hrvatskog veleposlanika u Budimpešti kako bi zbog njih usmeno prosvjedovao.

Financijaš i milijarder američki Mađar George Soros u suradnji s međunarodnim i mađarskim organizacijama osigurava financijsku potporu za “neobuzdanu ilegalnu imigraciju”, rekao je u nedjelju zastupnik vladajuće mađarske stranke Fidesz.

Mađarska ljevica “i dalje podržava imigraciju unatoč nacionalne rasprave koja je jasno pokazala da mađarski narod želi zaštitu zemlje”, rekao je Istvan Hollik na konferenciji za novinare. Soros i organizacije s njim povezane poput Mađarskog helsinškog odbora, Udruge za građanske slobode ili Pomoć migraciji, će “uraditi sve kako bi omogućili da neograničen broj imigranata uđe u zemlju”, rekao je Hollik.

Hollik je ustvrdio kako Soros stoji iza priručnika koji je izdala organizacija Dobrodošli u Europu koji “potiče imigrante da ne surađuju s mađarskim vlastima i da odbiju dati otiske prstiju”. Hollik je kritizirao Sorosa i zbog prijedloga da “Europa plati godišnje 15.000 eura svakom imigrantu i da uzme zajam kako bi to platila”.

You may also like