Home Hrvatska Milanović: Tražit ćemo glasovanje o nepovjerenju Karamarku

Milanović: Tražit ćemo glasovanje o nepovjerenju Karamarku

by Agencije

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je u četvrtak da će njegova stranka u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zbog poslovne povezanosti njegove supruge Ane s lobistom mađarskoga MOL-a Jozom Petrovićem te da će također postavili pitanje pokušaja netransparentne prodaje tvrtki koje je vlada na telefonskoj sjednici “skinula” s popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa.

Takav “incestuozni” odnos je nemoguć, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a te poručio da Karamarko mora odlučiti želi li se baviti javni ili privatnim poslom.

U slučaju poslovne povezanosti njegove supruge i “najvećeg lobista MOL-a u Hrvatskoj” postoji Karamarkova politička odgovornost, ističe Milanović.

“Ne kažem da tu postoji bilo kakav element kaznene odgovornosti, pretpostavljam da ne, ali politički je to nemoguće. Prema tome Karamarko je trebao dati ostavku. Treba izdvojiti privatno, poslovno od javnoga. Političari se bave javnim poslom, u javnom interesu i očito se priča, kad je riječ o HDZ-u, ponavlja s generacije, s koljena na koljeno. S obzirom da nije dao ostavku tražit ćemo da odstupi i da mu se izglasa nepovjerenje”, najavio je Milanović.

Kaže i kako žele vidjeti što o tome misli Most, odnosno kako je rekao, koalicijski partner HDZ-a čij je predsjednik prije nekog vremena zatražio da se Karamarko očituje o lobistu koji je plaćao njegovu suprugu.

Što se tiče skidanja tvrtki u kojima država ima većinsko vlasništvo ili udio s popisa strateških tvrtki, Milanović je ocijenio pokušajem da se olakša procedura nihove privatizacije pri čemu se prebacuje odgovornost s Vlade na nižerangirane činovnike.

Riječ je o osam tvrtki za koje se predviđa privatizacija – Podravci, ACI, Končar – elektroindustriji, Petrokemiji, Croatia Airlinesu, Luci Rijeka, Croatia banci te Croatia osiguranju, a Milanović je ocijenio da u Vladi ne shvaćaju što je to strateško te će tražiti raspravu o tome u Saboru.

Ustvrdio je i kako u tom Vladinu potezu nema nekog jasnog plana nego je očito “netko donio lošije poslovne korporativne običaje koji možda funkcioniraju u farmaceutici ili u tvornici generički lijekova, ali ne mogu u državi”. “Ovdje se radi o neshvaćanju o tome što je strateško. Zato ćemo, ako za to bude prilike i vremena i ako se sve ovo prije toga ne raspadne, tražiti da se o tome razgovara u Saboru”, poručio je Milanović te ustvrdio kako je velika razlika da li u ACI-ju država ima većinski udio, ili je manjinski partner, a ACI-jem upravlja netko iz delegacije iz Ankare koja je bila nedavno u Zagrebu.

“S obzirom da oni ne žele o tome razgovarati niti na Vladi, mi tražimo da se o tome razgovara u Saboru”, rekao je šef SDP-a i dodao kako će se onda vidjeti kakav će biti stav parlamentarne većine.

Govoreći o parlamentarnoj većini rekao je kako nema naznaka da je “uopće živa još od Uskrsa”, a to će se, rekao je, vidjeti i sutra na glasanju. “Vjerojatno će ga opet preskočiti”.

No, izbjegao je novinarsko pitanje je li spreman na preslagivanje parlamentarne većine s Mostom i je li s tim u vezi bilo kakvih kontakata, ocijenivši samo da je Hrvatska u ozbiljnoj političkoj krizi. “Imamo koaliciju koja ne funkcionira i predsjednika najveće stranke u toj koaliciji koji je potpuno diskvalificiran za bilo koju javnu funkciju, eksperimentalnog premijera i ‘većinu koju nemamo’. Tu su i manji partneri u Domoljubnoj koaliciji koji će teško ikada više dobiti šansu da uđu u Sabor i za taj saborski mandat će se držati zubima bez obzira tko vodio vladu, i konačno – Most s kojima smo pregovarali u dobroj vjeri računajući s tadašnjih 15 Mostovih zastupnika i stabilnu parlamentarnu većinu. Oni su otišli HDZ-u”, odgovorio je Milanović na pitanje o mogućnosti preslagivanja u Saboru.

Na pitanje o odbacivanju SDP-ove interpelacije o švicarskom franku, koja se danas neće naći na sjednici Vlade s obrazloženjem da je “bespredmetna”, odgovorio je kako je SDP taj prijedlog iznio u najboljoj namjeri kako bi posjetio Vladu da treba poduzeti neke mjere da zaštiti hrvatske interese kako bi se ugovori temeljem kojih su banke nastupile akcijom protiv hrvatske države stavili izvan snage. “Tu hrvatska Vlada treba aktivno postupati, a oni onda arogantno odgovaraju da to nije predmetno”, zaključio je Milanović.

Related Posts