Home Hrvatska Milanović predizborno o švicarcima i anketama

Milanović predizborno o švicarcima i anketama

by Agencije

Premijer Zoran Milanović u petak je prozvao HDZ-ovce da su 2006. i 2007., dok su bili na vlasti, šutjeli “kao zaliveni” i nisu upozorili građane na plasman “polutoksičnih proizvoda banaka koje su eksperimentirale u Hrvatskoj”, ističući da Vladin prijedlog rješavanja kredita u ‘švicarcima’ ide za tim da se građanima olakša život.

“Situacija je bila napeta od prvog dana, jer je neko tko je bio na vlasti 2006. i 2007. godine, a to su isti ljudi iz HDZ-u koji su tada šutjeli kao zaliveni, nisu upozorili građane na plasman polutoksičnih proizvoda banaka, koje su eksperimentirale u Hrvatskoj i Mađarskoj, jer nisu mogle u Njemačkoj. Je li to zločin – nije, je li to muljaža – je. I to tako treba nazvati”, istaknuo je Milanović u Slavonskom Brodu.

Nužnim je ocijenio podjelu odgovornosti za rješavanje problema do kojih su doveli krediti u ‘švicarcima’, jer se ne mogu građani “na 20 do 30 godina praktično odreći života”. “To nije kratkoročna pozajmica, ljudima je to život, ugušeni su. Radimo tako da tri puta mjerimo i jednom režemo. Nismo išli đonom. Vidimo da (banke) mogu i moraju. I građani će vratiti kredit, nema bijega od toga, samo da se manje guli”, poručio je Milanović.

Ustvrdio je kako Vladin zakonski prijedlog ide za tim da se olakša život značajnijem broju ljudi, ističući da je puno razgovarao s ljudima iz struke, ali da se uvijek nude neka polovična rješenja. “Tko zarađuje – banke, tko ima bonuse – bankari. Za takve u Hrvatskoj ja ne radim i nisam nikad radio. Istovremeno sam imao strpljenja i razumijevanja, da ne bismo benzinom gasili lagani požar”, naglasio je. “Onda ćemo se, obećajem, bez obzira na austrijske i talijanske ministre, pozabaviti pitanjem da gospoda objasne koji je to rizik zbog kojeg Hrvati na cjeloživotni kredit plaćaju 6, a neki drugi 2 do 3 posto kamata. Da objasne da to bude jasno svakome”, dodao je.

Milanović je odbacio oporbene prozivke da su aktualne Vladine socijalne mjere zapravo predizborni trik. “Za to se ne zadužujemo, za to morate imati malo mozga u glavi. To nije dizanje plaće 20 posto u javnom sektoru pred izbore. Mi tako ne radimo. Ove mjere neće rezultirati ni jednim izravnim opterećenjem proračuna. Za najnovije ankete premijer je kazao kako potvrđuju da se odvostručila potpora njegovoj vladi te da je ona veća nego potpora koju ima SDP. “Smatram da nas ankete potcjenjuju, ali nikad neću prjetiti anketarima kao HDZ-ovci i reći da neće moći raditi kad dođu na vlast. Ankete griješe, ali ne namjerno, toga nema u Hrvatskoj. Podrška Vladi je na nivou od prije četiri godine. Sada je na nama da u kampanji ljude motiviramo i da shvate da biraju između dva vrlo važna izbora. Jedan je rad, napredak, pametno, polako, ali nezaustavljivo na svim sektorima. Drugo je povratak na staro”, rekao je.

Vidjet ćemo tko je Djed Mraz, a tko agent stranih banaka, poručio je u petak premijer Zoran Milanović, odgovarajući na prozivke predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se pred izbore ponaša kao “pomahnitali Djed Mraz” te kupuje i dijeli poklone kako bi zadržao vlast. “Ovo su sve mjere koje su pripremane mjesecima, godinu dana. Nisam Djed Mraz, ali sam predsjednik hrvatske Vlade i to namjeravam ostati. Naravno, pitat će se građane prije svega i vidjet ćemo tko je Djed Mraz, a tko agent stranih banaka. Tko je ovdje klijent bankara, a tko u teškim uvjetima radi za dobro naših ljudi”, rekao je Milanović u Slavonskom Brodu.

Predsjednik HDZ-a u četvrtak je u intervjuu za Dnevnik HRT-a poručio Milanoviću da se “ponaša kao pomahnitali Djed Mraz, koji s tuđom karticom u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih, zato jer mu to treba kako bi zadržao vlast na predstojećim parlamentarnim izborima”. No, upozorio je, vlasnici te kartice su hrvatski građani koji će sve to i platiti, a nove je odluke premijera Milanovića nazvao predizbornim populizmom.

 U Slavonskom Brodu, gdje je bio na svečanosti otvorenja nove školske sportske dvorane te u obilasku radova na podvožnjaku na međunarodnom pružnom pravcu Zagreb-Beograd, Milanović je komentirao i medijske napise da će Austrija, zbog zakonskog prijedloga hrvatske Vlade da se problem zaduženih u švicarskim francima riješi konverzijom takvih kredita u kredite vezane uz euro, tražiti reakciju ministara financija EU. “Austrijski ministar je austrijski ministar, Lalovac je hrvatski ministar, ja sam hrvatski premijer. Draga mi je Austrija, ali mi je puno draža Hrvatska”, istaknuo je.

Jutarnji list u petak piše da je austrijski ministar financija uputio pismo hrvatskom kolegi Borisu Lalovcu, u kojemu izražava razumijevanje za potrebu rješavanja problema kredita odobrenih uz franak, ali problematičnim smatra da se cijeli trošak prebaci na banke, što će, smatra, loše utjecati na povjerenje ulagača zbog pravne nesigurnosti. “Intervenirat ćemo na neformalnom sastanku Ecofina, kako bi se slučajem pozabavili ministri financija, Europska komisija i ECB”, navodi austrijski ministar Hans Jörg Schelling, pozivajući ministra Lalovca na dijalog s bankarima i pronalaženje rješenja.

Hrvatska Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedloge zakonskih izmjena za rješenje problema zaduženih u švicarskim francima konverzijom takvih kredita u kredite vezane uz euro, i to na način da se položaj korisnika tih kredita izjednači s položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u eurima. Kroz izmjene dvaju zakona – o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju – Vlada predlaže konverziju kredita u “švicarcima” i s valutnom klauzulom na dobrovoljnoj bazi, ovisi o odluci potrošača, i to za sve kredite u “švicarcima” koji su u otplati, koji su prodani ili na bilo koji način ustupljeni trećoj strani i sl., no ne i na kredite koji su redovno ili prijevremeno otplaćeni. Također, predviđa se i mogućnost konverzije takvih kredita koje su podigle fizičke osobe koje obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, obrtnicima, trgovcima pojedincima te nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno sve one koji odgovaraju svojom osobnom imovinom.

Related Posts