Milanović pohvalio ponašanje države, Karamarku onemogućili odlazak na Prevlaku

Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji se nalazi u posjetu prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu izjavio je kako Hrvatska nije u schengenu ali se u zbrinjavanju i brizi o izbjeglicama ponaša kao da jest.

U govoru na svečanosti uručenja priznanja najboljim policajcima u povodu Dana policije, Milanović je također kazao kako će Hrvatska i dalje ostati otvorena za prijem izbjeglica i neće granice ograđivati žicama i preprekama. Govoreći o mogućnosti angažmana policije da osigurava granicu od ulaska migranata ustvrdio je kako Hrvatska nema dovoljan broj pripadnika policije za taj posao, a vojska nije obučena da to čini. Preostaje dakle jedino angažman pričuvnih snaga, što znači dizanje ljudi s radnih mjesta, rekao je. “Je li to rješenje, je li to hrvatski odgovor na krizu? Ne, hrvatski odgovor na krizu je ovo što sada radimo”, rekao je Milanović. “Gledat ću, dok god radim ovaj posao, hrvatski interes i u schengenu i u onome što schengen znači za nas, a to znači uređen sustav u kojemu se štite hrvatski interesi”, rekao je Milanović.

Tijekom svečanosti Milanović je uručio zahvalnice trinaestorici policajaca među kojima su bili i Nijemac i Slovenac. U pratnji ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, Milanović trenutačno obilazi prihvatni centar u Opatovcu tijekom čega su predviđene izjave za novinare. Od početka migrantske krize do utorka u 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo više od 84.800 ljudi, objavio je MUP. Tijekom cijelog jučerašnjeg dana preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska ušlo je više od 5800 migranata, koji su tijekom dana prevoženi prema Mađarskoj. U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu prijepodne je bilo oko 1900 migranata, a policija i tijekom današnjeg dana očekuje veliki priljev migranata iz Republike Srbije.

Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je u utorak trebao obići poluotok Prevlaku na jugu Hrvatske, tamo je dočekala policijska blokada, pa je najavljeni obilazak izostao, a on je izjavu za novinare dao na cesti nadomak ulaza u Park Prevlaku. Istaknuo je kako je sama “ograda” dokaz da se tu nešto događa te je dodao kako Hrvatska više ne može trpjeti nekontrolirane ulaske na svoj teritorij. “Ne mogu se trpjeti nekontrolirani ulasci imigranata. Posljednjih dana pričali su o južnom koridoru, a to bi bilo pogubno za turizam”, rekao je Karamarko. Predsjednik HDZ-a je ustvrdio i kako je posljednjih dana bilo puno kontroverznih izjava oko Prevlake te je ponovio kako je Vlada podbacila noseći se s ovom situacijom s izbjeglicama.

Cestu su blokirala dva policijska vozila i razvučena je traka s oznakom “stop”. Na blokadi je bilo nekoliko policajaca kojima je Karamarko, nakon što je rečeno da ne mogu dalje, prišao i čestitao današnji Dan policije. Uz Karamarka i njegove suradnike bilo je nekoliko lokalnih dužnosnika, te novinari koji su pratili događaj. Novinarima je glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka rekao kako im je samo rečeno da ne mogu dalje od te točke.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je za beogradski tisak od utorka da će se granični spor i sve što se proteklih dana događalo između Beograda i Zagreba odraziti na odnose Srbije i Hrvatske u cjelini, sugerirajući međutim da stvari ne treba dalje dramatizirati jer da će se Srbi i Hrvati uzalud svađati ako ne bude sveobuhvatnijeg rješenja izbjegličke krize. “Ali važno je i da ne dramatiziramo oko svake situacije, već da sve pokušamo riješiti tako da i Hrvatska i Srbija imaju koristi”, poručila je šefica hrvatske diplomacije u razgovoru za beogradske “Večernje novosti”.

Obje strane razumiju da se problemi ne mogu riješiti bez dijaloga, kazala je Pusić odgovarajući na pitanje o tome kako otkloniti posljedice svega loše učinjenoga proteklih dana u odnosima Zagreba i Beograda i teških riječi koje su na račun Srbije stigle iz Zagreba. “I jedna i druga strana razumiju da se ne mogu riješiti problemi ako se ne razgovara i oko nekih stvari ne pronađe kompromis. S druge strane, kada se razmijene i neke nepotrebno teške riječi, na kraju se opet mora pronaći neki dogovor”, rekla je Pusić dopisniku beogradskih Večernjih novosti iz Zagreba.

Na pitanje kako može sporiti da događaji prethodnog tjedna nisu ostavili posljedice na odnose dviju država, Pusić je uzvratila kako se nada rješenju. “Naravno da se sve to odrazilo na naše odnose, ali u krajnjoj liniji se nadam da ćemo pronaći način koji konflikt čini manje dramatičnim, a rješenje pristupačnijim i jednoj i drugoj strani”, rekla je ministrica Pusić

Ona je ocijenila da nije izostao samo dijalog između Srbije i Hrvatske, već i u cijeloj Europi, unutar koje postoje različiti pogledi na izbjegličku krizu. “Ne izostaje dijalog samo u našoj regiji, izostaje na neki način u cijeloj Europi, jer sve ovo što se događa je potpuno nova situacija. Pokazalo se da pod tom vrstom pritiska Europa nema jedinstven odgovor oko problema izbjeglica. I to je proizvelo različite reakcije između država članica EU i onih koje to nisu. Nažalost, prva reakcija je bila ‘brigo moja prijeđi na drugoga’”, ocijenila je Vesna Pusić.

Njezino je stajalište da treba nastojati doći do trajnog rješenja, “a to je razgovor s Turskom, Jordanom i Libanonom”, a “na malo dulji rok, ali ne predugi, valja razmišljati o jednom širem savezu koji će biti u stanju zaustaviti rat u Siriji i Iraku”. “Bez toga možemo se mi Hrvati i Srbi svađati koliko hoćemo, ali problem se neće riješiti. Samo će se povećavati”, poručila je hrvatska šefica diplomacije u razgovoru za beogradske Večernje novosti.

You may also like