Milanović: Orešković i tako o ničemu ne odlučuje

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je u petak navečer da bi s mandatarom Tihomirom Oreškovićem “čisto iz poštovanja ušao u debatu”, ali, dodao je, on ne odlučuje ni o čemu, a Oreškovićeve izjave o reformi javne uprave i povećanju investicije ne može komentirati jer nemaju političku težinu.

Milanović je večeras sudjelovao na izvještajno-tematskoj konvenciji čakovečke Gradske organizacije SDP-a, prije koje je, komentirajući novinarima mandatarov odlazak u Kitzbuehel, rekao kako se zna tko su agenti krupnog kapitala, a to nije socijaldemokracija koja se čvrsto suprotstavila nekim „derikožama“. “Razgovarao sam s hrvatskim članovima uprava banaka u Zagrebu, a iako nisam ksenofob, sa strancima i gubernatorima koji dolaze iz Beča i Milana nisam. Ti ljudi nisu mogli ući u moj ured“, dodao je.

Za njega je Orešković bio dobar financijski časnik Teve na jednoj razini, koja nije najviša, ali, kako je rekao, prvi čovjek Vlade mora imati autoritet koji će se vani prepoznati. „Ja sam Angeli Merkel govorio: ‘Da, veći ste i jači ste, ali ovo može, a ovo ne.” To sam mogao govoriti jer sam imao politički autoritet u stranci”, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako ne vjeruje u zamrzavanje drugog mirovinskog stupa jer je to privatna imovina hrvatskih građana. „To je ušteđevina svih mlađih od 50 godina koji rade i uplaćuju sredstva, to je njihova, ali i moja buduća ušteđevina“, rekao je predsjednik SDP-a. Dodao je kako se ne može uzeti novac iz drugog mirovinskog stupa i odjednom postati bogat. „Prodaš mobitel za 100 eura i odmah si bogat? A onda više nemaš mobitel, a bez njega se više ne može“, rekao je.

Govoreći o SDP-u, ocijenio je da je to demokratska stranka, a za načelo ‘jedan član – jedan glas’ rekao je da to njegovo dijete. Podsjetio je kako je prije sedam godina, kada su mnogi bili protiv toga, progurao taj način izbora predsjednika stranke, što se nitko drugi nije usudio, te je i po tome SDP jedinstven u Hrvatskoj. Odgovarajući na novinarsko pitanje je li njegov dolazak u Čakovec početak unutarstranačke kampanje, Milanović je rekao kako je to konvencija Gradske organizacije, a on je došao kao predsjednik stranke zahvaliti ljudima koji su uz poštovanje svih civiliziranih pravila uvjerljivo pobijedili na izborima te pokazali snagu SDP-a u tom dijelu Hrvatske. „Tu se živi dobro i tu su ekonomski pokazatelji bili u pozitivi godinu i pol dana prije nego u ostatku zemlje“, istaknuo je.

Od sučeljavanja s protukandidatima ne bježi i nije bježao proteklih osam godina, poručio je, dodajući da je SDP dio njegove intime te da neće blatiti suparnika ili suparnike. „Nismo mi HDZ“, rekao je, ocjenjujući da je to “nepogoda kojoj se treba suprotstaviti čvrsto, tvrdo i drsko”. Na novinarsko pitanje o slaganju lista za 3. izbornu jedincu, iz koje je u Sabor iz međimurskoga SDP-a ušla samo Dragica Zgrebec, odgovorio je kako je ona jedna od najboljih zastupnica koju je stranka imala i ima. Dodao je da je riječ o dogovoru s koalicijskim partnerima te kako “nije bilo moguće zadovoljiti sve”.

Najavio je da se kao predsjednik stranke više neće baviti sastavljanjem lista jer se – kad god to učini – nekome zamjeri. Istaknuo je da je njegov prijedlog da to članovi radi sami na predizborima, što smatra težim putem. „To je opet tri svjetlosne godine ispred drugih u Hrvatskoj, ali sudbina SDP-a je da bude pionir u novom, progresivnom i demokratskijem“, rekao je večeras u Čakovcu Zoran Milanović.

You may also like

0 comments