Milanović oporbi: Moja je vlada najčistija s kim god da se uspoređuje

Premijer Zoran Milanović u srijedu je u Hrvatskom saboru odlučno odbacio oporbene prozivke na račun svoje Vlade te poručio da se radi o “najčistijoj”, odnosno Vladi reda i zakona. “Dakle, ovo je najčistija Vlada, Vlada koja u usporedbi sa svojim prethodnicima (…) naprosto strši kao najbolja”, rekao je premijer u ‘aktualnom prijepodnevu’.

Zapitao se i s kim da se njegova Vlada uspoređuje? “Sa prethodnom Vladom HDZ-a u kojoj su bili Mlakar, Karamarko, Jandroković, Šuker? Pa to je bilo grozno”, izjavio je premijer. Time je odgovorio HDZ-ovu Josipu Boriću koji ga je, među inim, prozvao da je predsjednik šeste najnesposobnije Vlade na svijetu, da na ljevici ima ljudi koji ga se srame, da ga koalicijski partneri nazivaju “varalicom”.

Premijer se osvrnuo i na prozivanje članova obitelji, konkretno brata Krešimira što je ranije učinio Davorin Mlakar, upitavši ministra financija Borisa Lalovca je li smijenio sudionike velike tzv. kružne prijevare koju je uočila Porezna uprava, a kojima je, kaže, proračun oštećen za više od sto milijuna kuna. “Jeste li smijenili te ljude jer su došli do informacije da je s nekim spornim firmama povezan premijerov brat Krešimir Milanović”, pitao je Mlakar. “Čujemo odlikaše da govore po Saboru, (…) primali su novac od Hypo banke za tzv. konzultacije i nije ih stid, prozivati u Saboru članove moje obitelji”, odgovorio je premijer i poručio da s tim nema problema. “Dakle, članove moje obitelji neka provjere, neka ih ispitaju i ako su krivi neka ih kazne. Ja neću prstom mrdnuti, dapače, ako su zaista krivi”, naglasio je premijer. Kazao je i da će ih se u tom slučaju odreći. “Jer to znači da parazitiraju na mojoj osobi, na mom povjerenju i na onome što sam politički stekao, ne da bih se obogatio, jer ja i dalje vraćam svoj kredit”, uzvratio je Milanović.

HDZ-ovim je zastupnicima poručio i da njegova supruga ne podiže kredite od pet milijuna eura za kupovinu zemljišta oko Zagreba “dok je on šef policije u prošlom mandatu”, očito aludirajući na slučaj glavnog tajnika HDZ-a Milijan Brkića. “Dakle, mi smo čista Vlada, Vlada reda i zakona”, ustrajao je premijer. Mlakar je podsjetio ministra financija na najave iz srpnja da se, zbog sumnji koje postoje, nastavljaju istrage nekih osoba iz bankarskog i gospodarskog miljea. “I dalje nema nikakvih špekulacija da li se radi o poduzetnicima bankarima ili bilo kojim drugima”, odgovorio mu je Lalovac.

Sustav OIB-a, koji je uveo HDZ-ov ministar Šuker, omogućuje da se prate osobe bez obzira na ime i prezime, tumači ministar i dodaje kako se iz OIB-i koji su zaprimljeni u komunikaciji sa stranim poreznim upravama došlo do podatka da određeni hrvatski građani ima velike iznose štednje u bankama u inozemstvu. “Već tri, četiri mjeseca ne možemo dobiti podatak iz Italije o građanima da li je uredno plaćen porez”, rekao je ministar Mlakaru koji ga je podsjetio i na izjavu da će bjelovarsku bolnicu financirati novcem koji će prikupiti od utajivača poreza.

0 comments