Milanović: Njima se živo fućka za sve

Hrvatski premijer i prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović nazvao je u srijedu „Domoljubnu koaliciju“ „Prnjavor koalicijom“ te je prozvao Tomislava Karamarka i HDZ-a da im se „živo fućka za sve“.

Izjavio je to u Zaboku na otvaranju dijela brze ceste Marija Bistrica – Zabok komentirajući posljednje napade HDZ-a na ministra Grčića, koji je sinoć imao lapsus u emisiji HTV-a prilikom izračuna smanjenja PDV-a , te dio programa HDZ-a o smanjenju PDV-a. Što se tiče najava HDZ-a vezano uz smanjenja PDV-a, premijer je novinarima rekao da Vlada nastoji već četiri godine proračunski deficit svesti u razumne okvire i da se stalno napreduje u tom smislu. Ističe da je Vlada nadomak toga da ima primarni suficit, da u biti stvarni deficit odlazi na otplatu kamata, a da se novi deficit ne stvara. “Sada netko dolazi, nakon što smo iz Muenchena došli u Prnjavor, tamo je napisan program, i kaže da će najvišu stopu PDV-a smanjiti na 23 posto. To je jako lijepo, ali mora objasniti kako će nadoknaditi gotovo četiri milijarde kuna i čime misli s druge strane platiti nove troškove koje obećava”, rekao je Milanović.

Ustvrdio je da je politička konkurencija prije tjedan dana govorila o „dolini suza“ i bolnim rezovima a da danas govori drugo te da je razlika između ozbiljnosti u pristupu i obavljanju posla s jedne strane koalicije „Hrvatska raste“ i s druge strane, kako ju je nazvao, „Prnjavor koalicije“. Kaže da je ta razlika golema. Premijer naglašava da oni ne daju lažna obećanja, a podsjetio je na jučerašnje otvaranje hotela u Pločama, ali i ostalih dvadesetak hotela ove godine, koji su izgrađeni i otvoreni gotovo svi sredstvima HBOR-a. Pojašnjava da je to politika i da to nije slučajno.

Dodao je da cijeni mlade docente s bilo kojeg sveučilišta, pa čak i Prnjavora, koji pokušavaju nešto pomoći , ali “ovo što se nudi nije uvjerljivo”. Milanović je izjavio da je kod Karamarka i HDZ-a problem što se ponašaju kao da im se “živo fućka”.  “Nije to neznanje, to je totalni nemar i stav da možeš reći bilo što i da te nitko za to neće pitati. Da možeš svaki dan mijenjati stajalište”, rekao je Milanović te dodao da ova Vlada već četiri godine radi manje više isto na uporan način, a on već osam godina, ranije kao predsjednik SDP-a.

“Nisam bio flip-flop, malo za predsjednika Tuđmana, pa s Mesićem pa Manolićem, pa Bujancem. Nema toga. Stalno radim isto i mislim da su rezultati vidljivi – Hrvatska raste”, ustvrdio je Milanović. Na pitanje kada će predstaviti gospodarski program, odgovorio je da je gospodarski program njegove koalicije “živa stvar” poput današnjeg otvaranja dionice brze ceste u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kaže i da je smanjenje PDV-a dio gospodarskog programa, ali za određene vrste prehrambenih proizvoda koji se proizvode u Hrvatskoj i u čemu je Hrvatska jaka.

Milanović je najavio da će se o tome razgovarati ovih dana, i da se smanjenjem PDV-a želi učiniti konkurentnim proizvodi poput proizvoda prehrambene industrije i poljoprivrednih proizvoda. Poslužio se primjerom proizvodnje mandarina. “Dokle god Hrvatska ne bude izvozila 90 posto mandarina na svjetsko tržište, kao i neke druge proizvode, kao što izvozimo uslugu kroz turizam, ta priča bit će samo privremena. Mi ne pričamo bajke. Zaštitit ću hrvatsku prehrambenu proizvodnju i poljoprivredne proizvode, ali ne zabranom uvoza strane hrane. Pomoći ćemo smanjenjem stope PDV-a na one proizvode gdje smo jaki. No, to nije rješenje, to je samo pomoć. Rješenje je da se izvozi za svjetsko tržište. Hrvatska je premala i ako se radi samo za Hrvatsku, proizvod je preskup” – rekao je Milanović ističući da je to istina koju treba reći ljudima, a sve drugo su “nesuvisle konstrukcije i plašenje ljudi”.

Dometnuo je i da treba ljudima reći kako “nema povratka na staro jer je to opasno jer su s druge strane isti ljudi”. Kaže da se “tu i tamo pojavio netko mladi, pomalo naivni ali dobronamjerni, ali da su sve ostalo isti dečki, ista ekipa, ali sa nešto slabijim imunitetom” . Milanović je stao u obranu ministra Grčića koji je, po njemu, jučer imao mali lapsus prilikom izračuna smanjenja PDV-a. Na novinarski upita da HDZ napada ministra Grčića, zbog nestručnosti i nekompetentnosti, kod sinoćnjeg krivog izračuna smanjenje PDV-a, Milanović odgovara da Grčić ima brojke „u malom prstu“ i da je moguće da mu se dogodio lapsus.  “Ne podcjenjujem ljude koji su jučer bili u studiju, ali oni su slabiji od njega, a njemu se jučer dogodio lapsus. Grčić je naprosto, kada radite pošteno i savjesno dogodi vam se lapsus, i kroz to vas gledaju. On je puno veći kalibar “, mišljenja je prvi čovjek SDP-a i Vlade.

Što se tiče troškova kampanje, Milanović je rekao da će potrošiti malo i da ne mogu više od 11 ili 12 milijuna kuna jer više ni nemaju. Milanović je upitao odakle novac HDZ-u pojašnjavajući da je SDP digao kredit jer “ima čime jamčiti”.

You may also like