Milanović nije htio pojasniti zašto je Lozančić heroj

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je sudjelovao u druženju članova SDP-a Varaždinske županije koje se održalo u hotelu Turist. Tom prilikom novinarima je dao izjavu o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

”Lozančić je nacionalni heroj, ako ga predsjednica želi smijeniti neka se prvo dogovori s premijerom”, kazao je Milanović okupljenim novinarima, ali nije htio pojasniti zašto je rekao da je Lozančić heroj. ”Dok se zakon ne promijeni treba ga poštivati i predsjednica se mora dogovoriti s premijerom”, kazao je Milanović. ”To je osoba koja mora uživati povjerenja premijera i predsjednice. Ovdje to nije bilo usklađeno jer predsjednica nije razgovarala s premijerom. To ukazuje na kaos i bezvlašće”, rekao je Milanović.

Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu predviđa određenu proceduru. Šef SOA-e je osoba koja mora uživati povjerenje prije svega premijera jer on vodi izvršnu vlast, a onda i predsjednika. Ova situacija očito nije usklađena, predsjednica očito nije razgovarala s premijerom. To je osobna ingerencija premijera koji se mora dogovoriti direktno s predsjednikom, komentirao je predsjednik oporbenog SDP-a Zoran Milanović smjenu Dragana Lozančića koju je potpisala predsjednika Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ovo sve skupa ukazuje na kaos i bezvlašće u kojem Hrvatska niti ima vlast niti ima koherentnu vladu, niti ima osobu koja u svojstvu premijera donosi odluke. Za Lozančića se ne bojim. To je čovjek koji će naći vrhunski posao u bilo kojem trenutku. Zaslužio je najviše hrvatsko odlikovanje o čemu znam ja, predsjednica i još nekoliko ljudi. Ako ga žele smijeniti neka se dogovore, ali neka ne blamiraju državu, kazao je.

Očito predsjednica doživljava premijera kao slab entitet. To premijer ne mora potpisati. Ponavljam, ovo je blamiranje države, bez prethodnog dogovora ići u javnost. Taj potpis ne vrijedi ništa dok ga ne potpiše i premijer. Moguće je Lozančića smijeniti ranije, ali se prije toga treba dogovoriti. Ovako je nered i kaos. Nije dokazano da je prekršio zakon. Ovako je maltene kao da je kriminalac. A ja i ona znamo da je Lozančić narodni heroj. No ne vole ga ljudi oko nje, uvjeren je Milanović.

Nije ni počelo, nemamo vlast, nemamo premijera. Imamo predsjednicu koja pomiluje suspektne tipove, druži se sa čudnim ljudima, potpisuje odluku o razrješenju šefa SOA-e. Taj čovjek nije grebator iz HDZ-a, naći će posao koji je zanimljiviji i bolje plaćen. Poštujte hrvatsku državu! Ne poštujete hrvatsku državu, dame i gospodo, poručio je oštro vladajućima Milanović.

Putem svog Facebook profila ovaj slučaj komentirao je i potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko. ”[POŠTUJMO DIJALOG I DIOBU VLASTI] Zakon je s razlogom predvidio da u slučaju imenovanja ili razrješenja ravnatelja SOA-e odluku supotpisuju predsjednici Republike i Vlade. Predsjednica je svoju odluku donijela i to moramo uvažavati. Dijalog i dioba vlasti temelj su demokracije. Demokracija podrazumijeva i različita mišljenja, stavove i činjenice na temelju kojih razboriti i odgovorni političari donose najbolje odluke. Poštujući to, poštujemo i pravo Premijera da donese vlastitu odluku”, napisao je Karamarko.

You may also like

0 comments