Milanović: Glasovat ćemo za opoziv Oreškovića

U vrijeme kada Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donosi odluku o prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku medijima se obratio predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Iz HDZ-a je rečeno da će Tomislav Karamarko podnijeti ostavku nakon što Povjerenstvo donese odluku. Milanović smatra da je to trebao učiniti ranije.

“Ne znam još uvijek hoće li podnijeti ostavku, ali to je trebao napraviti ranije. Naš cilj su izbori. To je Vlada Mosta i HDZ-a, odnosno Domoljubne koalicije i nebitno je tko je vodi. Ako opoziv Tihomira Oreškovića vodi prema odlasku Sabora, što je naš cilj, u tome ćemo sudjelovati. Predsjedništvo stranke je donijelo o tome jednoglasnu odluku”, rekao je Milanović i time najavio da će u četvrtak u Saboru biti za opoziv premijera Oreškovića.

Na pitanje što će biti dalje šef oporbe rekao je da će to ovisiti o Mostu. “Nadam se da Most neće dopustiti vlastito čerupanje, nastavak nereda i sramoćenje Hrvatske. Nitko od nas u ovome ne uživi, no naši politički protivnici su sami za to krivi. Most je donio krivu odluku kada je odlučio ići s takozvanom Domoljubnom koalicijom u kojoj ima svega i svačega i moraju biti svjesni da su tu odluku donijeli sami.”

Milanović tvrdi da nije razgovarao s nikim iz Mosta. “Bilo bi normalno da razgovaramo, ali tih kontakata nema. Ja ne bih odbio razgovor, ali kontakata nema”, kazao je, a prenio N1.

Za odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Milanović smatra da nije bitna jer je “ovo postalo ozbiljnija stvar od sukoba interesa”. SDP priželjkuje izbore što prije. Svjesni su da je to usred ljeta kompliciranije, ali i da je ljudima to važna stvar. “Zemlja treba dobiti Vladu i jasniji izborski rezultat. O datumu izbora odlučuje predsjednica i ona mora voditi računa o tome”, rekao je Milanović.

Gost u studiju N1 bio je politički analitičar Žarko Puhovski koji je komentirao situaciju vezanu za Povjerenstvo koje danas odlučuje o Tomislavu Karamarku. ”Očekivalo se da će se Povjerenstvo naći u situaciji gdje neće moći faktički utvrditi sukob interesa nego će govoriti o potencijalnom sukobu interesa. S jedne strane Karamarko to doživljava kao harangu protiv sebe, a s druge strane to je funkcija javnosti da upozorava na tajne elemente odnosa među funkcionarima, a što javnost ima pravo znati”, kazao je Puhovski.

”Sada je pitanje može li Karamarko, koji je jučer više-manje dao do znanja da se sprema povući, tom svojom odlukom utjecati na ponašanje Oreškovića i Petrova. U ovom trenutku se čini da ne može. Ići će se na to da se ovaj akt Karamarka shvati kao njegovo odgovorno ponašanje. To bi trebalo ojačati HDZ da traži opoziv povjerenja Oreškoviću”, rekao je Puhovski.

”Meni se čini da je do te jučerašnje odluke došlo jer je Karamarko imao načina da zna kakav će biti stav Povjerenstva. Da je mislio da će ga osuditi radi sukoba interesa onda bi njegov stav kojim se povlači ispao bježanjem od odgovornosti, a ovako može reći da će dokazivati na Upravnom sudu. Time želi olakšati da se riješi kriza vlasti, ali nije sigurno da on to čini”, rekao je Puhovski.

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh na Facebooku je objavio kako se saborskim klupama širi priča kako HDZ nagovara Most i Oreškovića na nastavak suradnje. ”Može li HDZ još niže pasti u pokušajima da spriječi izvršenje volje 70% građana koji zahtijevaju da se ide na prijevremene parlamentarne izbore? Naravno da može.

Jutros se, naime, po Saboru pronio glas da HDZ pokušava nagovoriti Oreškovića i Most na suradnju. HDZ bi, navodno, po tom scenariju odustao od za sutra zakazane rasprave o izglasavanju nepovjerenja premijeru. Sinoć najavljena Karamarkova ostavka i njegov izlazak iz vlade prikazuju se kao velika žrtva HDZa kojom se ide u susret zahtjevima Petrova i Oreškovića. Za uzvrat bi, opet navodno, Orešković trebao sam odstupiti i omogućiti da ulogu mandatara preuzme Marić, u čijoj bi vladi Orešković onda postao ministar financija, a Milošević njen prvi potpredsjednik. Tako bi preko noći Orešković postao opet dobar i koristan, a politički eksperiment za kojega su sami HDZovci utvrdili da nije uspio bio bi proglašen perspektivnim rješenjem.

Taj politički swing nije ništa drugo nego očajnički pokušaj da se kadaver na Markovu trgu oživi po receptu dr. Frankesteina. No tko god je posljednjih mjeseci tražio logiku i politiku zdravoga razuma u HDZ-u, uglavnom ih tamo nije mogao naći. Ne vidim razloga zašto bi sad bilo drugačije”, napisao je HNS-ovac Beus Richembergh.

You may also like