Milanović kreće u konstituiranje Sabora na pet minuta – ima dovoljno ruku?

SDP-u su uvjereni kako će već do početka slijedećeg tjedna imati podršku većine saborskih zastupnika za konstituiranje Sabora, odnosno za izbor novog predsjednika Sabora, a kao mogući kandidati neslužbeno se spominju sadašnji predsjednik Josip Leko i predsjednik HRID-a Drago Prgomet.

U SDP-u ističu da Prgometova kandidatura ni na koji način nije uperena protiv Leke, veće se o Prgometu kao o kandidatu za predsjednika razmišlja isključivo zbog procjene da bi podršku bilo lakše dobiti za kandidata koji nije iz SDP-a.

Predsjednik stranke Zoran Milanović ovih je dana vodio intenzivne razgovore kako bi okupio dovoljno zastupnika za konstituiranje Sabora, a u SDP-u tvrde kako su nadomak potrebne većine, a zasad računaju na najmanje 72 ruke. Na prve konzultacije s predsjednicom Republike Milanović je došao s potporom 66 zastupnika, u međuvremenu je potporu SDP-ovoj koaliciji najavio i bivši Mostovac Stipe Petrina. U SDP-u računaju da će u konstituiranju Sabora imati i podršku troje zastupnika Prgometova HRID-a, te dvojice HDSSB-ovaca.

Da bi mogao sudjelovati u konstituiranju Sabora dao je naslutiti i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), koji je nakon sastanka s Milanovićem u subotu kazao kako je spreman podržati kvalitetnog kandidata koji ne bi bio iz SDP-a ili HDZ-a.

Ako bi lijevo-liberalna koalicija uspjela pridobiti zastupnicu albanske nacionalne manjine Erminu Lekaj Prljaskaj i dvoje zastupnika stranke Milana Bandića za konstituiranje Sabora, ne bi im bila nužna podrška zastupnika Mosta. Iako samo konstituiranje Sabora ne znači da imaju dovoljno zastupnika za sastavljanje Vlade, u SDP-u tumače kako bi im uspješan izbor kandidata koalicije Hrvatska raste za predsjednika Sabora u ovom trenutku donio značajnu psihološku prednost.

Prvi pokušaj konstituiranja Sabora, na sjednici koju je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sazvala za 3. prosinca, propao je nakon što je jedini kandidat Robert Podolnjak (Most) odbio kandidaturu. Za predsjednika Sabora kandidirali su ga zastupnici koalicije Hrvatska raste, no Mostov zastupnik kazao je kako će to prihvatiti samo ako dobije i podršku HDZ-ove Domoljubne koalicije, a nakon što se HDZ izjasnio da ge neće podržati Podolnjak je odbio kandidaturu.

Predsjednik Sabora Josip Leko potom je prekinuo sjednicu i najavio nastavak kada se stvori većina potrebna za konstituiranje Sabora. Da bi ponovo sazvao Sabor Leko ne mora ispuniti nikakve posebne poslovničke preduvjete. Dovoljno je samo zastupnicima dostaviti poziv na kućnu adresu, što znači da bi ih se, okupi li se potrebna većina, brzojavom moglo pozvati da se već sutra pojave u saborskim klupama. Sabor se konstituira izborom predsjednika, na prijedlog najmanje trećine, odnosno 51 zastupnika. Pojavi li se u proceduri više prijedloga, novi se predsjednik može izabrati tajnim glasovanjem.

You may also like