Milan Račić: Međunarodni ugovori su dobri za sve ugovorne strane

Prvi radni vikend u Bijeloj kući Donald Trump iskoristio je za niz poteza koji su već izazvali reakcije u cijelom svijetu. Započeo je proces ukidanja tzv. Obamacarea, ispričao se CIA-i, još jednom posvađao s novinarima, ignorirao Marš žena koji je okupio milijun ljudi samo u SAD-u i raskinuo Transpacifičko trgovinsko partnerstvo! Koje poteze možemo očekivati sljedećih dana, hoće li doista promijeniti političke odnose u cijelom svijetu?

O tome je jučer urednik i voditelj Domagoj Novokmet razgovarao sa svojim gostima. U emisiji su gostovali doc. dr. sc. Petar Popović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina i Mislav Žitko s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ekonomski analitičar Milan Račić.

Zaiskrilo je večeras između profesora Petra Popovića i Tvrtka Jakovine te ekonomskog analitičara Milana Račića. Dok Jakovina smatra kako Trump zagovara članice EU da ju napuste što bi za male države poput Hrvatske bilo pogubno, Račić tvrdi da nema ništa loše u tome da se države okrenu same sebi. Popović, s treće strane, ne vidi ništa loše što u političkom smislu što se Trumpa proziva za seksizam. Jakovna, to nije mogao prihvatiti tvrdeći da društvo 21. stoljeća mora biti postavljeno na liberalizmu, a Trump ga vraća u 19. stoljeće. Više na:

Eknomski analitičar Milan Račić kazao je kako Trump vidi Kinu kao prijetnju te smatra da zbog toga nije trebao izaći iz TTiP-a jer je upravo on bio oružje koje drži Kinu pod kontrolom. Račić smatra da je Trump time dugoročno napravio štetu Amerikancima. Ti ugovori iako su bili pozitivni za većinu zemlja, nikada nisu bilo dobro objašnjeni građanima pa su ih prezirali. Amerika je puno dobila sa tim ugovorom. Petar Popović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dodao je da Trump napuštanjem Transpacifičkog partnerstva želi spriječiti američke tvrtke da odlaze iz SAD-a, kako bi zapošljavale američke radnike, što je naglasio i u inauguralnom govoru. U njegovim namjerama, kazao je Popović, spriječiti bi ga mogla Svjetska trgovinska organizacija. Problem njegovog doba je to što postoji Svjetska trgovinska organizacija i morat će poštovati njihova pravila. Ne moguće je voditi državu kao tvrtku, kazao je Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Podjsetio je da smo to mogli vidjeti i u Hrvatskoj aludirajući na mandat Oreškovićeve vlade. Napuštanje ekonomske politike prema Kini koja se gradila 40 godina bez jasnih alternativa, ne može završiti dobro, zaključio je. Mislav Žitko s Filozofskog fakulteta smatra da je Trumpova retorika kojom se prikazuje kao spasitelj radničkog naroda samo retorika. Činjenica da je Kabinet napunio republikancima koji su već dio stranačkog establišmenta kasnije će djelovanje administracije usmjeriti u već viđenom smjeru. Ministar financija dolazi s Wall Streeta, svi ostali dio su već republikanskog establišmenta. Tu je on samo prodao priču kao uspješan trgovac u predizbornoj kampanji.

Pitanje koje se često nameće nakon izbora Donalda Trumpa je hoće li i Europa zaokrenuti na desnu stranu jačanjem konzervativnih stranaka. Milan Račić kazao je kako je zanimljivo da europski građani strahuju da će nestati ekonomski ugovori s SAD-om i da Amerika neće biti dovoljno angažirana u naše države, a do jučer su protiv toga prosvjedovali. Mislav Žitko s Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao najveći strah lijevice naveo je Trumpov seksizam i ukidanje financiranja za nevladine udruge koje se bave informiranjem o abortusu. Time na, kaže Žitko, Trump vraća korak unazad. Sva ona stečena prava i norme koje smo u proteklim političkim borbama stekli one će na neki način biti vraćene, razorene i potkopane, piše HRT.

Zabrinutost u odnosima SAD-a i Rusije iskazao je Jakovina. Ne znači da bi napeti odnosi između Rusije i SAD-a trebale biti norma, s Rusijom treba razgovarati, ali Rusija s Putinom je nešto drugo. Trampa bi u simpatiziranju Rusije mogla spriječiti njegova stranka koja je desecima vodila odnos na drugi način. Jakovina ne vidi nadmetanje vojskom kao najveći problem, već to što Rusija financira desničarske stranke da razore Europsku uniju. Premda tenzije s Rusijom smatra umjetnima Popović je upozorio kako će Trump prestati ulagati u NATO zbog čega će Europa morati sama ulagati u svoju obranu. NATO se promijenio od hladnog rata. On se u međuvremenu pretvorio u jednu interesnu organizaciju američkih i europskih elita koje su primjenom sile svrgavale režime u zemljama trećeg svijeta. S druge strane, misija NATO-a trebala bi biti zajednička obrana, dodao je Popović, a prilikom napada ISIL-a na 4 članice NATO saziva nitko se nije pozvao na zajedničku obranu. To Tramp želi promjeniti.

You may also like

0 comments