Mike Pence u ponedjeljak prvi put u sjedištu EU-a i NATO-a

Američki potpredsjednik Mike Pence u ponedjeljak se prvi puta susreće s čelnicima Europske unije i NATO-a, posljednjeg dana službenog posjeta Europi tijekom kojega je želio uvjeriti povijesne partnere SAD-a u potporu predsjednika Donalda Trumpa. 

Pence bi se trebao tijekom jutra u Bruxellesu sastati s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claude Junckerom, dok će se tijekom poslijepodneva sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Bruxelles, gdje se u nedjelju navečer Pencea primio belgijski premijer Charles Michel, posljednja je postaja europske turneje američkog potpredsjednika.

Tijekom vikenda, on je sudjelovao na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu gdje se okupila svjetska diplomatsko-vojna elita.

Tom je prigodom izjavio da će Sjedinjene Države biti “nepokolebljive” u potpori NATO-u i držati Rusiju odgovornom za stanje u Ukrajini, pokušavši umiriti europske saveznike zabrinute izjavama predsjednika Trumpa da je NATO “zastario” i da kani poboljšati odnose s Moskvom.

“Predsjednik Trump vam poručuje: SAD će biti nepokolebljiv u potpori Savezu”, rekao je Pence europskim čelnicima okupljenima na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

“I danas i uvijek SAD će biti vaš najveći saveznik. Trump i američki narod potpuno su predani našoj transatlantskoj uniji”, dodao je Pence.

Ipak, drugi čovjek SAD-a ustrajao je u tome da europski saveznici moraju povećati izdvajanje za obranu do ciljanih dva posto BDP-a. “SAD očekuje od saveznika da s riječi prijeđu na djela. Došlo je vrijeme da se učini više”, poručio je američki potpredsjednik.

Iznoseći vanjskopolitičku i sigurnosnu strategiju nove američke administracije, Pence je rekao da Washington “i dalje Rusiju drži odgovornom” u pogledu Ukrajine, iako Trump pokušava s njome naći “novi zajednički jezik”.

Moskva mora poštivati sporazum o primirju iz Minska i prestati s vojnim operacijama na istoku Ukrajine, istaknuo je Pence.

Riječi su to koje će vjerojatno ponoviti u ponedjeljak u Bruxellesu koji novi američku administraciju doživljava kao izolacionističku i puno manje naklonjenu transatlantskim vezama od one prethodne.

Međutim, ako je Penceov cilj u Muenchenu bio pružanje jamstava da stupovi američke vanjske politike ostaju netaknuti, to mu nije posve uspjelo, kazali su europski diplomati, političari i analitičari okupljeni na sigurnosnoj konferenciji.

Federica Mogherini, koja redovito inzistira da su Europi iznimno važna  pitanja poput klimatskih promjena ili učinkovitog funkcioniranja UN-a, više je puta izrazila svoje rezerve oko odnosa nakon dolaska Trumpa.

Prije deset dana u Washingtonu je pozvala SAD da se ne miješaju u europsku politiku, a u nedavnom je intervjuu za nekoliko europskih listova ocijenila da će odnosi EU-a i SAD-a vjerojatno biti “manje automatski”.

Tusk i Juncker, koji će također prvi puta susresti Pencea, izrazili su zabrinutost nakon Trumpovog izbora u studenom, posebno oko trgovinske politike za koju se zalaže nova američka administracija.

Povodom Penceovog dolaska, tri mjeseca uoči najavljenog posjeta Donalda Trumpa, nevladine organizacija pozvale su da se u ponedjeljak ujutro prosvjeduje pred sjedištima europskih institucija protiv novog američkog predsjednika, posebno zbog njegove politike oko imigranata i zdravstva.

(Agencije)

You may also like

0 comments