Mike Pence objavio video podrške prosvjednicima protiv Madura

Američki potpredsjednik Mike Pence objavio je u utorak video poruku podrške stanovnicima Venecuele, ohrabrujući prosvjednike protiv predsjednika Nicolasa Madura i potvrđujući potporu SAD-a opozicijskom vođi Juanu Guaidou.
Venecuelanska oporba u srijedu planira diljem zemlje održati marševe u sklopu obilježavanja pada vojne vlade 1958. Vladini kritičari sve češće uspoređuju Madura s diktatorom Marcosom Perezom koji je te godine zbačen s vlasti. Oproba će na prosvjedu zatražiti prijelaznu vladu i nove izbore.

U poruci snimljenoj na engleskom jeziku u kombinaciji s nekoliko španjolskih riječi, Pence je nazvao Madura „diktatorom” koji nema pravo na vlast. “Nicolas Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast. On nikada nije pobijedio na slobodnim i poštenim izborima, a vlast je zadržao smještajući u zatvor svakog tko mu se usudio suprotstaviti”.

Reagirajući na te komentare, Maduro je Pencea prozvao da je pokušao izvršiti državni udar. Venecuelanski predsjednik također je naredio reviziju diplomatskih odnosa sa SAD-om. “Nikad prije visoki dužnosnik nije rekao da opozicija treba zbaciti vlast”, rekao je Maduro na konferenciji za novinare.

Suočen s daljnjom izolacijom i ekonomskom krizom Maduro je svoj drugi predsjednički mandat započeo 10. siječnja, odbacujući međunarodne kritike da je njegova pobjeda bila nezakonita. Sjedinjene Države odmah su objavile da neće priznati legitimnost izbora Nicolasa Madura za predsjednika Venecuele i pojačat će pritisak na njegov režim.

Vodeći američki diplomat za Europu Wess Mitchell dao je ostavku, piše u njegovu pismu koje je Reuters u utorak imao na uvid, u vrijeme zategnutih transatlanskih odnosa zbog politika predsjednika Donalda Trumpa.

U pismu državnom tajniku Mikeu Pompeu datiranom 4. siječnja, Mitchel navodi da je ostvario sve svoje ciljeve i da više vremena želi provesti s obitelji. Njega je 2017. u administraciju doveo bivši državni tajnik Rex Tillerson kada je Trump prijetio da će SAD izaći iz NATO-a i kada je Washington optužio Moskvu da se uplitala u predsjedničku kampanju 2016.

Transatlanski odnosi dodatno su zategnuti Trumpovom odlukom o uvođenju carina na europski čelik i aluminij, povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma i Pariškog klimatskog pakta te odnedavno odlukom o povlačenju iz Sirije. Pompeo je na Twitteru napisao da je Mitchell obavio “izvrstan posao kao pomoćnik državnog tajnika”.

You may also like

0 comments