Home Energetika Migrit neće graditi nuklearku u Finskoj, ali će potražiti slične projekte

Migrit neće graditi nuklearku u Finskoj, ali će potražiti slične projekte

by admin

Hrvatska Migrit grupa izvijestila je u četvrtak kako je primila obavijest da će u gradnju nuklearne elektrane u Finskoj biti uključene isključivo finske tvrtke, ali da nastavlja tragati za mogućnostima ulaganja u slične projekte u Europi.

“Zaprimili smo vijest da je finska vlada donijela odluku kako će projekt Hankikivi 1 biti isključivo finske naravi, što znači da će u njemu sudjelovati isključivo finske tvrtke i da je namijenjen isključivo finskom tržištu s finskim subjektima kao krajnjim korisnicima proizvedene energije”, kaže se u Migritovu priopćenju.

Migrit grupa ističe da je za sudjelovanje u projektu ispunila sve tražene uvjete te nastavlja i dalje tražiti i razvijati mogućnosti ulaganja u europske energetske projekte sa smanjenom emisijom ugljikova dioksida, što je, kako se navodi, “u skladu s energetskom strategijom Republike Hrvatske i EU-a te korporativnom strategijom unutar grupe”.

Tvrtka Migrit solarna energija, registrirana u Hrvatskoj, krajem lipnja je objavila da je u procesu dobivanja odobrenja od nadležnih finskih institucija za sudjelovanje u projektu izgradnje nuklearne elektrane HANHIKIVI 1 u Finskoj, da je vrijednost investicije 158,5 milijuna eura, a cijeli projekt bi se financirao u suradnji sa kreditnim institucijama. No, finska vlada odlučila je gradnju nuklearke povjeriti tamošnjoj tvrtci Fennovoima.

Prema pisanju medija, Migrit grupa otpala je iz posla jer su u Finskoj sumnjali da iza nje stoji ruski kapital koji je na taj način želio ući u projekt.

Related Posts