Migranti u fokusu summita EU

Dvodnevni redoviti sastanak na vrhu 28 zemalja članica Europske unije na kojem će migracije ponovno biti jedna od glavnih tema počinje u četvrtak u Bruxellesu.
Čelnici zemalja Europske unije bit će pod velikim pritiskom da pokažu napredak u dugotrajnoj raspravi u Europi o problemu migracija nakon što su političke promjene u Italiji i Njemačkoj to pitanje ponovno pogurale na vrh dnevnog reda, ocjenjuju svjetske agencije.

Summit bi se mogao pokazati presudnim za blok jer bi nastavak sporenja oko migracija mogao ukopati duboko podijeljene članice i zaprijetiti jedinstvu Europske unije u vrijeme sve većeg pritiska ne samo iz Rusije nego i SAD-a, ocjenjuje njemačka novnska agencia dpa. “Ulozi su vrlo visoki a vrijeme kratko”, upozorio je čelnike zemalja članica u pismu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručujući da su bez rješenja za problem migranata suočeni s izgledima da ih potisnu radikalne i antieuropske, antiliberalne i autokratske snage u Europi.

Predložio je da se čelnici usuglase oko tri inicijative: uspostave regionalnih platformi za prihvat migranata izvan EU-a, uspostave ciljanog proračuna za borbu protiv ilegalne migracije i pojačavanja suradnje sa zemljama iz kojih migranti potječu kao i sa zemljama njihova tranzita.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer u srijedu kasno navečer kazao je kako njegovi bavarski konzervativci neće pokušati srušiti njemačku koalicijsku vladu ili svrgnuti njemačku kancelarku Angelu Merkel i izrazio je optimizam u pogledu rješavanja unutarnjemačkog spora oko migrantskog problema.

Seehofer, vođa Kršćansko demokratske unije (CSU), kazao je njemačkoj televiziji da će konstruktivno raditi s Merkel i da se mogu pronaći rješenja koja bi zadovoljila CSU koji pokušava ponovno prije sljedećih regionalnih izbora u listopadu privući glasače koje je odvukla ultra desna stranka Alternativa za Njemačku.

Merkel i Seehofer spore se oko njegova plana da, ukoliko se na razini Europske unije ne postigne “neki prihvatljivi plan”, počne odbijati tražitelje azila na njemačkoj granici ako su se prije toga registrirali u nekoj drugoj zemlji Europske unije.

Spor je gurnuo veliku njemačku koaliciju sklopljenu prije samo tri mjeseca u krizu i oslabio konzervativnu čelnicu koja je gotovo 13 godina na funkciji premijerke i sada njemački dužnosnici nastoje grčevito postići dogovore s pojedinačnim zemljama EU.

Merkelini koalicijski partneri opisali su stanje kao vrlo ozbiljno nakon četverosatnih koalicijskih pregovora u utorak navečer no Seehofer je ipak upozorio da se koalicija ne otpisuje tako brzo. “Vrlo sam optimističan da ćemo to riješiti”, kazao je za ARD u srijedu kasno navečer. “Ne mogu to jamčiti no čvrsta volja postoji”. Odbio je odgovoriti na ponavljano pitanje što će se dogoditi ako Merkel ne osigura na summitu EU-a prihvatljivo rješenje.

Ministar financija Olaf Scholz kazao je za ZDF kako vjeruje da se kriza može riješiti i da je Seehofer već ublažio svoje stajalište na drugom spornom pitanju, migrantskim centrima u Njemačkoj i sad prihvaća da ih svaka od 16 saveznih njemačkih država može uspostavljati po vlastitu nahođenju. Njemački dužnosnici nadaju se da će dobiti potporu unutar EU za bolje upravljanje sekundarnom migracijom jer većina migranata koji legaliziraju svoj boravak u nekoj zemlji EU želi na kraju otići u Njemačku.

CSU vrši pritisak na Merkel da postigne dogovor unutar EU ili barem bilateralne dogovore s Grčkom i Italijom. List Financial Times izvijestio je u srijedu navečer da je Grčka spremna sklopiti bilateralni sporazum s Njemačkom o lakšem povratku tzv. sekundarnih migranata. Bavarski konzervativci sastaju se u nedjelju kako bi razmotrili je li EU postigao napredak po pitanju migranata.

Summit se odvija uoči roka kojega je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dao za postizanje dogovora o migrantima u EU njezin koalicijski partner ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer koji je najavio da će početkom srpnja zatvoriti njemačke granice za migrante ukoliko ne bude europskog rješenja otvarajući time put i za pad njemačke vlade. I nova vlada u Italiji pojačala je politički pritisak u Europi nakon što je počela odbijati prihvatiti brodove s migrantima koji uglavnom dolaze preko Libije do talijanskih obala pozivajući na radikalnu promjenu europske migrantske politike.

Na summitu će se razgovarati i o trgovinskim pitanjima nakon američkog uvođenja carina na europski čelik i aluminij i europskog odgovora na to uvođenjem carina na niz američkih proizvoda. Čelnici će imati prigodu po prvi put razgovarati o prijedlogu dugogodišnjeg proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. Raspravljat će se i o obrambenoj suradnji, pitanjima sigurnosti i suradnji s NATO-om, Brexitu, a očekuje se i odluka o produljenju sankcija Rusiji. Premijer Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU-a kao i na sastanku na vrhu Europske pučke stranke koji mu prethodi u četvrtak.

You may also like

0 comments