Migranti moraju poštovati njemački zakon o poligamiji

Njemačka neće priznavati poligamiju ili brakove u koje su uključeni maloljetnici, izjavio je u srijedu ministar pravosuđa Heiko Maas. “Nitko tko dođe ovdje nema pravo svoje kulturne vrijednosti ili vjerska uvjerenja stavljati iznad naših zakona”, kazao je Maas u razgovoru za Bild.

U nekim muslimanskim zemljama muškarcima je dozvoljeno imati i do četiri žene, ali u Njemačkoj je to zabranjeno zakonom. Iako je zakon po tom pitanju vrlo jasan, u praksi se poligamijski brakovi prešutno toleriraju, prenosi BBC.

Maas, međutim, želi da se vlasti prestanu praviti slijepima. “Svi moraju poštivati zakon, bez obzira gdje su ljudi odrasli ili su tek stigli u Njemačku”, odlučan je ministar. “Posebno ne smijemo tolerirati prisilne brakove, a pogotovo ako pogađaju djevojčice i maloljetne djevojke”, dodao je Maas.

Bild navodi da je u Bavarskoj među novopridošlim migrantima registrirano 550 mladenki ispod 18 godina i više od 160 mlađih od 16 godina. U većini slučajeva su udate prije dolaska u Njemačku. Njemačka za sada nema jasan zakon koji bi nalagao sudovima što raditi s maloljetnim brakovima sklopljenim u muslimanskim zemljama.

Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama brani dječje brakove i brakove s malojetnim djevojkama, upozoravajući na pogubne posljedice po njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

You may also like