Migracije, sigurnost i energetika u fokusu nizozemskog predsjedavanja

Migracije i međunarodna sigurnost, Europa kao inovator i stvaratelj novih poslova, zdrave financije i robusna Eurozona te dugoročna klimatska i energetska politika prioriteti su nizozemskog polugodišnjeg predsjedanja Vijećem Europske unije. Nizozemska preuzima ovaj položaj po dvanaesti put, a zadnji je put predsjedala Vijećem 2004. godine.

Nizozemska je predana zajedničkoj politici za kontrolu granica te pitanja azila i migracije, kažu dok pojašnjavaju detalje predsjedavanja. Trenutačna nestabilnost na granicama Europske Unije utječe na pojedine države članice. Vanjska i unutarnja sigurnost međusobno su povezane i zahtijevaju dosljedan pristup. Postoji potreba za boljim prijemom izbjeglica na lokalnoj i europskoj razini. Države članice također trebaju ravnomjernije rasporediti teret i tražiti načine za boljim upravljanjem tokom migranata. To se može postići samo ako države članice djeluju zajednički te se usredotoče na uzroke ove krize. EU može surađivati sa svijetom na proaktivan, ujedinjen način pod uvjetom da njezina zajednička vanjska i sigurnosna politika podržava rješenja na razini cijele EU.

Europa ima najveće unutarnje tržište na svijetu. Da bi postalo jače i konkurentnije, to tržište mora se odlučiti na inovaciju, poručuju Nizozemci. U tu svrhu države članice trebaju poticati inovativne poduzetnike, usluge i sektore. One trebaju ukloniti prepreke te modernizirati i pojednostaviti pravila tako da ona doista funkcioniraju za građane i poduzeća. Mnoge države članice Europske Unije provele su bolne reforme kako bi ostvarile zdrave javne financije. Njihova gospodarstva polako se oporavljaju, a zaposlenost se povećava. Od ključnog je značaja nastaviti s ovim radom, što će osiguravati moderna gospodarstva sa zdravim javnim financijama, donosi Večernji list.

Kako Europa može postići svoje ekonomske ciljeve te razborito koristiti sirovine i energiju? Nizozemska stavlja naglasak na sinergiju između ovih pitanja te radi na razvoju modela održivog rasta koji će biti otporan na buduće izazove. To zahtijeva „kružno“ gospodarstvo koje uključuje razborito korištenje i ponovno korištenje prirodnih izvora i sirovina, uključujući otpad, navode Nizozemci u svom programu.

You may also like

0 comments