Mianmarska vladajuća stranka priznala poraz na izborima

Mianmarska vladajuća stranka priznala je u ponedjeljak poraz na općim izborima, a oporba predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi čini se da ide prema premoćnoj izbornoj pobjedi koja će joj osigurati sastavljanje nove vlade.

“Izgubili smo”, rekao je za Reuters Htay Oo, vršitelj dužnosti čelnika Stranke unije, solidarnosti i razvoja (USDP), dan nakon što su održani prvi slobodni opći izbori  u toj zemlji jugoistočne Azije u posljednjih 25 godina.  Stranka mianmarske oporbene čelnice Suu Kyi, Nacionalna liga za demokraciju (NLD), priopćila je da rezultati s birališta diljem zemlje pokazuju da bi u konačnici mogla osvojiti više od 70 posto mjesta u parlamentu, više od dvije trećine koliko joj je potrebno da dobije mandat za sastavljanje prve mianmarske demokratski izabrane vlade od ranih ’60-ih godina.  “Oni moraju prihvatiti rezultate iako to ne žele”, rekao je za Reuters glasnogovornik NLD-a Win Htein dodajući da će u gusto naseljenoj središnjoj regiji stranka izgleda imati više od 90 posto mjesta.

Nešto ranije, nasmiješena Suu Kyi pojavila se na balkonu sjedišta NLD-a u Yangonu i u kratkom je obraćanju pozvala pristaše da budu strpljivi i pričekaju službene rezultate izbora. Iako se čini da su izbori zadali odlučujući udarac USDP-u, zemlja je i dalje suočena s razdobljem nesigurnosti jer nije jasno kako će Suu Kyi dijeliti vlast s još uvijek dominantnom vojskom. Prema ustavu koji je sastavila vojska, jedna četvrtina mjesta u parlamentu zajamčena je neizabranim članovima oružanih snaga.
Čak i ako NLD dobije potrebnu većinu, Suu Kyi ne može biti predsjednica države jer po postojećem ustavu, koji je donijela hunta, to ne može biti osoba koja ima rodbinske veze u inozemstvu. Pokojni suprug Aung San Suu Kyi bio je Britanac, a britansko državljanstvo imaju i njezina dva sina.  Vojska će i dalje ostati dominantna snaga. Zajamčena su joj ključna ministarska mjesta, a ustav joj daje pravo da preuzme vladu u određenim okolnostima.  NLD je na izborima 1990. osvojio 392 od 492 mjesta, no rezultate je poništila vojna hunta, a Suu Kyi stavila u kućni pritvor u kojem je provela većinu od idućih 20 godina. Oslobođena je 2010., nekoliko mjeseci prije nego što je vojska predala vlast polucivilnoj vladi bivših generala koji su počeli reforme, otvorili vrata za izlazak iz međunarodne izolacije i održali izbore koje je NLD bojkotirao.

You may also like

0 comments