Home Geopolitika Mesić smatra kako može popraviti odnose sa Srbijom

Mesić smatra kako može popraviti odnose sa Srbijom

by Agencije

Bivši predsjednik Hrvatske i kandidat na listi Narodne koalicije Stjepan Mesić i bivši premijer Srbije Zoran Živković ocijenili su u četvrtak u Zagrebu da se zaoštrene odnose između Hrvatske i Srbije može i mora normalizirati, za što je potreban dijalog, a slažu se da su sadašnje tenzije dijelom rezultat aktualne predizborne kampanje u Hrvatskoj.

Mesić i Živković su i osobni prijatelji, a uoči kave u kafiću “Charlie” dali su izjavu za novinare u kojoj su ustvrdili da između dviju susjednih zemalja postoje problemi i pojačane tenzije, te pozvali na njihovo rješavanje i smirivanje situacije.

Mesić je ustvrdio kako on i Živković, predsjednik srbijanske Nove stranke, u svojim zemljama predstavljaju one snage koje žele miran suživot i dobru suradnju između Hrvatske i Srbije. “Problema ima, ali oni se mogu riješiti, samo moraju i jedna i druga strana biti za to”, ustvrdio je.

Hrvatska treba pomoći Srbiji, BiH i Crnoj Gori da što prije uđu u Europsku uniju koja je “naš interes i sudbina”, poručuje Mesić. Jugoistok Europe pod svaku se cijenu treba udružiti u EU. “Da otvorimo svoje granice i surađujemo, da je građanima svejedno s koje su strane granice, da nema ovog dizanja na potenciju nesporazuma koji su mogu riješiti za stolom”, dodao je.

O tome tko je kriv za sadašnje podignute tenzije Mesić nije htio govoriti, ali je podsjetio da je prošlost “bila burna”. Osnovni krivac je, kaže, u tome da se poslije odlaska Tita nije našao miran način raspleta u Jugoslaviji. “No, do njega je teško moglo doći jer je Milošević mislio da se silom mogu promijeniti granice, a to se onda nije moglo rješavati sporazumom”, rekao je.

Da su tenzije nepotrebne poručuju i Mesić i Živković, jer se sva pitanja mogu riješiti mirno, razumno, dijalogom, a slažu se da su sadašnji odnosi između dviju zemalja dijelom narušeni i uslijed predizborne kampanje u Hrvatskoj.

“Jedan od razloga svakako je i taj, jer su neki mislili, neću ih imenovati, da ako malo dignu tenzije da će dobiti malo više glasova u kutijama. Ja u to nisam siguran”, kaže Mesić.

Živković drži da će se nakon izbora “sigurno smiriti strasti”, ali smatra da to nije dovoljno. Suradnja između Hrvatske i Srbije mora biti podignuta na višu razinu, a građani tih zemalja zaslužuju miran i lagodan život, poručio je.

Očekuje pomoć Hrvatske u daljnjem putu Srbije prema EU, “a ne opstrukcije koje su najavljene u kampanji”. Također, očekuje rješavanje svih problema povratnika izbjeglica Srba u Hrvatsku, kao i da se status hrvatske nacionalne manjine u Srbiji podigne na višu razinu.

Postoji odgovornost Hrvatske i Srbije u vezi pitanja BiH, naglašava Živković i kaže da oko toga “ne smije biti igranja s politikom i politikantstvom zbog izbora”.

Related Posts