Mesić: Hasanbegović i Šustar ekses su u hrvatskoj politici

Dan antifašističke borbe državni je praznik, a obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i jedna od prvih antifašističkih postrojbi u tadašnjoj okupiranoj Europi. Gost Novog dana bio je bivši predsjednik Stjepan Mesić koji Dan antifašističke borbe obilježava u Tisnom.

Zašto Dan antifašističke borbe slavite u Tisnom? “Ovdje smo sinoć proslavili Dan antifašističke borbe za čitavu Dalmaciju. Bilo je sjajno. Došli su borci iz čitave Dalmacije.”

Teško se stječe dojam da Hrvatska ozbiljno obilježava ovaj praznik.”Ovaj datum je često puta bio zanemarivan, pretpostavljamo zašto. Mnogi nisu shvaćali, pogotovo oni u vladi, da mi imamo Hrvatsku upravo zahvaljujući NOB-u. Da nije bilo NOB-a ne bi bilo Hrvatske. Došla bi kraljevina Jugoslavija s Dražom Mihailovićem ili bi Crvena armija došla do Trsta.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da nas spominjanje antifašizma vuče prema fašizmu. “To jednostavno ne stoji. Fašizam je najveće zlo u povijesti čovječanstva. Nažalost ima onih koji ga prizivaju u svakoj zemlji, pogotovo u zemljama koji su bile u socijalističkom lageru. Antifašizam nije ideologija, to je stav, to je civilizacijska vrijednost. Moramo upozoriti mlade koji su dobili krivo obrazovanje, koji zazivaju NDH i skandiraju “Za dom spremni” – režim koji je bio krvav, ako ne i krvaviji od nacifašizma u Njemačkoj i Italiji. Sve je to danas dobrim dijelom zbog nepravilnog obrazovanja.”

Postoje li u Hrvatskoj orjunaši? Spomenula ih je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon nereda na utakmici Hrvatske i Češke na Euru u Francuskoj. “Ja ne znam radi čega ih je ona spomenula jer ta je organizacija bila organizacija koju je jugoslavenski kralj zabranio 1929. Bila je agresivna, ali nije bila u većim razmjerima. Mislim da je to bila brzopletost ili je netko od njezinih savjetnika nju krivo upozorio. Ovo što se događa na stadionima nema veze s Orjunom.”

S čime ima veze? Zakon o sportu koji je donijela Vlada Zorana Milanovića nije zaživio. “Za ovo što se događa na našim stadionima, na ulicama, što se piše po zidovima… Krivnju dobrim dijelom snosi i Crkva koja se od toga nikad nija ogradila. To slovo “U” nosili su i križari koji nisu išli u Bleiburg, nisu kapitulirali nego su nastavili ubijati, paliti… Zadnji pripadnici tih križara likvidirani su 1959. godine. To su bili teroristi koji su pokušavali svrgnuti vlast. Krivac za stadione je i Hrvatski nogometni savez, pojedini klubovi ili ljudi koji vode pojedine klubove kojima pogoduje buka. Treba urediti stanje u klubovima, u nogometnim organizacijama i tu mora Vlada odigrati bitnu ulogu.”

Kakva je uloga u tome sada tehničkog ministra Predraga Šustara? “Mislim da će i ministar Šustar i ministar Hasanbegović biti samo jedna epizoda, jedan eksces u hrvatskoj politici.”