Merkel: Zadržati kontrolu granica i dosadašnju useljeničku politiku

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se na svojoj redovitoj ljetnoj konferenciji za tisak za to da se kontrola granica prema Austriji zadrži i nakon studenog, dok je istodobno branila svoju politiku dobrodošlice prema izbjeglicama prije dvije godine.
“Otvaranje granica za izbjeglice na vrhuncu izbjegličke krize 2015. je bila ispravna i važna odluka“, rekla je Merkel gotovo dvije godine nakon što je na istom mjestu i isto tako na redovitolj ljetnoj konferenciji za tisak izgovorila povijesnu rečenicu: “Mi to možemo“ koja se odnosila na primitak gotovo milijun izbjeglica koji su tada u Njemačku stigli preko tzv. Balkanske rute.

Ona se branila od optužbi da sada vodi politiku izolacije Europske unije nakon što je jučer na mini EU summitu o izbjeglicama u Parizu zajedno s čelnicima Italije, Španjolske i Francuske te nekih afričkih zemalja, donijela mjere koje bi trebale drastično ograničiti priljev izbjeglica preko tzv. Sredozemne rute. „Mjere koje pokrećemo protiv krijumčara ljudi uz istodobni pojačani angažman po pitanju razvojne pomoći kao i humanitarni smještaj u Libiji su mjere koje su u istom duhu kao i primitak izbjeglica 2015.“, objasnila je Merkel.

Ona je istodobno kritizirala Europsku uniju da „ne rješava zadaće“ koje je pred nju postavila izbjeglička kriza. „Ne funkcionira ni Dublinski sporazum ni sustav raspodjele izbjeglica po zemljama članicama“, rekla je Merkel te je dodala kako je „nedopustivo“ da se solidarnost pokazuje na djelu samo kada to nekima odgovara.

„Zemlje poput Italije i Grčke koje se prve nalaze na izbjegličkim koridorima prema Europi ne smiju biti ostavljene na cjedilu“, zaključila je Merkel.

No istodobno Angela Merkel ostaje pri svojoj politici smanjivanja izbjegličke migracije na minimum u što ide u prilog i najava da će Njemačka i dalje zadržati kontrolu kopnenih granica prema Austriji. „Kako stvari sada stoje, nama su te kontrole potrebne“, rekla je Merkel i najavila da će s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom razgovarati o produljenju kontrola na tzv. šengenskim granicma i nakon studenog, dokada su na snazi sadašnje mjere kontrole.

Europska komisije je u svibnju odobrila produljenje kontrole granica do kraja studenog ali je istodobno naglašeno da nakon toga neće biti dozvoljena produljenja.

Na svojoj redovitolj ljetnoj konferenciji za tisak Merkel se dotaknula i Turske ustvrdivši da u toj zemlji više ne djeluju principi pravne države. Ona je zatražila puštanje na slobodu osoba, među kojima je i nekoliko njemačkih državljana, koje su u Turskoj u zatvoru pod otužbama da potpomažu teroriste. „Zbog svega toga su njemačko-turski odnosi u kompliciranoj fazi“ rekla je Merkel koja je naglasila potrebu dobrih odnosa s Turskom između ostalog i zbog tri milijuna njemačkih građana turskog porijekla.

 

You may also like