Merkel: Vrag je u detaljima

Njemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila u srijedu, nekoliko dana prije ključnog europskog summita, da je ostvaren napredak u pregovorima o brexitu, ali je upozorila da se “vrag skriva u pojedinostima”.
To se zbiva tjedna dana prije sastanka europskih čelnika u Bruxellesu koji bi mogao biti posljednja prilika za postizanje dogovora o načinima raskida između Velike Britanije i Europske unije. “Bilo je napretka”, ocijenila je Merkel na konferenciji za novinare s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Den Haagu. Dodala je da se nada napretku sljedećeg tjedna. “Zadovoljni smo što su razgovori intenzivni, ali vrag se skriva u pojedinostima”, upozorila je.

Merkel je rekla da su 27 zemlja koje ostaju u Uniji jako ujedinjene i da imaju puno povjerenje u glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera. Rutte je rekao da je “vrlo oprezan optimist” u vezi izgleda postizanja sporazuma na summitu u Bruxellesu.

Pregovori zapinju posebice na Sjevernoj Irskoj, niti jedan sporazum do sada nije postignut između Londona i partnera o načinu kako da carine EU kontroliraju robu koja prelazi Sjevernom Irskom. Britanska premijerka Theresa May će sljedećeg tjedna sudjelovati na europskom summitu. Ona treba objasniti svoje stajalište partnerima. Dvadeset i sedam zemalja očekuje od May prijedloge za izlazak iz slijepe ulice o Sjevernoj Irskoj, ali njezin manevarski prostor je prilično skučen.

Njemačka planira ublažiti kapitalne zahtjeve za tisuće malih poduzeća koja su iskoristila europske propise kako bi se zbog blažih zahtjeva registrirala u Velikoj Britaniji. Zakon o registraciji obuhvaća u Njemačkj oko deset tisuća malih poduzeća koja su se zbog nižih kapitalnih zahtjeva registrirala u Velikoj Britaniji kao trgovačka društva s ograničenom odgovornošću.

Postojeći propisi nalažu im da se nakon brexita registiraju u Njemačkoj, što uključuje i obvezu povećanja temeljnog kapitala na 25 tisuća eura. Prijedlog novog propisa koji je Reuters dobio na uvid slobodio bi ih te obveze. “Želimo im pomoći u nužnim pripremama”, kazala je ministrica pravosuđa Katarina Barely u osvrtu na prijedlog novog zakona, koji će biti usvojen tokom dana na sjednici vlade.

Prijedlog pokazuje da se Berlin vrlo detaljno priprema za brexit, primjećuje Reuters. Kancelarka Angela Merkel često je u javnosti upozoravala da su detaljne pripreme koje brexit zahtijeva sve iznenadile. Kao primjer, prošle je godine navela obveznu višemjesečnu karantenu za kućne ljubimce u slučaju da ih građani žele povesti sa sobom na odmor u Velilku Britaniju.

Istodobno šesnaest njemačkih saveznih zemalja mora ažurirati zakone kako bi omogućile učiteljicama i učiteljima iz Engleske, zaposlenima na temelju kvalifikacije izvornog govornika, da zadrže posao. Naime prema postojećim zakonima, zaposleni u javnom sektoru moraju biti građani Europske unije.

Britanska središnja banka Bank of England (BoE) izrazila je zabrinutost zbog brzog rasta kreditiranja kompanija u Velikoj Britaniji koje su već opterećene velikim dugovima, prenijeli su britanski mediji. 

Odbor za financijsku politiku (FPC) u BoE-u objavio je u utorak da je ove godine 31 milijarda britanskih funta zajmova odobreno kompanijama koje su već bile visokozadužene. Ti se zajmovi pakiraju i prodaju na globalnim financijskim tržištima u procesu koji se uspoređuje s drugorazrednim kreditima prije izbijanja zadnje globalne financijske krize, piše BBC.

U BoE-u su ujedno upozorili na rizike za banke u slučaju ‘tvrdog’ brexita, odnosno izlaska Velike Britanije iz EU-a bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima.  Ukupno 31 milijardu funta iznose takvi pakirani zajmovi prema visokozaduženim kompanijama, nasuprot iznosu od 10 milijardi funta koliko iznose standardni zajmovi britanskih banaka za takve kategorije kompanija.

Britanske banke nisu sklone davati tu vrstu zajmova zbog rizika koje oni uključuju. Spomenuti zajmovi tada se obično prodaju ne-bankarskim investitorima, čija je sposobnost da podnesu gubitke bez ozbiljnih posljedica po financijske uvjete neizvjesna, upozoravaju iz središnje banke.

Iz FPC-a ističu da je slično povećanje takvog kreditiranja zabilježeno duž Europe i u Sjedinjenim Državama, što pokazuje povećani apetit investitora za preuzimanje rizika. Iz banke poručuju da će takvo kreditiranje, koje najvećim dijelom čine investicijske banke, biti analizirano kako bi se procijenilo izaziva li rizike za financijsku stabilnost i sposobnost kompanija da servisiraju svoje druge dugove.

Rizici povezani s brexitom

Iz BoE-a ujedno poručuju da bi EU trebao učiniti više na zaštiti prekograničnih financijskih usluga od rizika u slučaja brexita bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima te ističu kako je potrebno poduzeti odgovarajuće poteze.

Uz nešto manje od šest mjeseci do dana kad bi Velika Britanija trebala napustiti EU, iz BoE-a ukazuju na rizike od poremećaja s kojima bi se mogli suočiti osiguranje, izvedenice i transfer podataka.”U Velikoj Britaniji bilježi se značajan napredak na smanjivanju tih rizika, no tek ograničeni napredak bilježi se u EU”, upozoravaju u FPC-u.

“S obzirom na preostalo, ograničeno vrijeme nije moguće da kompanije same u potpunosti umanje rizike od poremećaja u prekograničnim financijskim uslugama. Sada postoji hitna potreba da vlasti privedu kraju svoje poteze na smanjivanju rizika.”

Iz BoE-a poručuju da će propisi EU-a, odnosno zemalja članica ograničiti kućanstvima i kompanijama u EU nastavak korištenja nekih financijskih usluga koje pružaju britanske tvrtke. U nekim slučajevima, posebice u osiguranju, britanske financijske tvrtke provele su restrukturiranje kako bi mogle nastaviti usluživati klijente iz EU-a nakon brexita, ističe BoE, dodajući kako bi potezi samo na strani kompanija mogli imati tek djelomične efekte. “Pravovremeni potezi vlasti u EU potrebni su kako bi se smanjili rizici za financijsku stabilnost, posebice onu vezanu za izvedene ugovore i transfer osobnih podataka”, zaključuju u britanskoj središnjoj banci.

Po riječima analitičara, upozorenje koje je poslao FPC inače nije uobičajeno i ističe razinu zabrinutosti o slabo poznatom vidu kreditiranja.

You may also like

0 comments