Merkel: Ukrajina mora ostati važno tranzitno mjesto

Ukrajina ne treba izgubiti svoj značaj kao tranzitna zemlja za ruski plin i naftu. To je naša politička želja kada se radi o razmatranju budućeg Sjevernog i Južnog toka, izjavila je u petak, 18. prosinca, kancelarka Njemačke Angela Merkel posijle zasjedanja Vijeća EU.

„Razgovarali smo o budućnosti Sjevernog i Južnog toka. Istaknula sam zajedno s ostalima da je to prije svega ekonomski projekt, u kojem sudjeluju privatni investitori. Pitanje je kako sada može biti osigurana potrebna pravna regulativa. Europska komisija razmatra ovo pitanje s našim nacionalnim regulatornim agencijama. Ja sam isto izrazila želju, a to su učinili i mnogi drugi, da treba naći rješenje u kojem Ukrajina ne bi potpuno izgubila svoj značaj, u kojem bi Ukrajina igrala ulogu kao tranzitna zemlja. To je moja politička želja”, izjavila je Merkel, a prenosi RIA „Novosti”.

Veleposlanici država članica EU-a dogovorili su u petak da će produljiti gospodarske sankcije Rusiji za još šest mjeseci, do kraja srpnja 2016., doznaje se iz diplomatskih izvora. Odluka će biti konačna u ponedjeljak u podne ako se nijedna država članica ne predomisli i ne uloži pisani prigovor. Sankcije se odnose na energetski, bankarski i obrambeni sektor. Ukidanje sankcija uvjetovano je provedbom sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini do kraja godine, što se nije dogodilo.

You may also like