Merkel traži europsko rješenje za migrantsku krizu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je svoje europske partnere u nedjelju da pronađu zajedničko rješenje izbjegličke krize, rekavši da Europa ne smije dopustiti da se u Grčkoj stvori kaos nakon pooštravanja uvjeta za prihvat izbjeglica u zemljama na balkanskoj ruti.

Merkel je u televizijskom intervjuu za mrežu ARD rekla da koristi svu svoju snagu da pronađe europsko rješenje i da se riješe uzroci migracija, pogotovo u Siriji. Merkel je kazala da nema “plan B” za rješenje izbjegličke krize ako Europa ne uspije postići dogovor s Turskom da se uspori priljev izbjeglica u Europu.

Naglasila je da nije vrijeme za razmišljanje o alternativama poput zatvaranja državnih granica. Njemačka je kancelarka kazala da će njezin prioritet biti održati Europu jedinstvenom i iskazivati humanost te Nijemce pozvala da budu strpljivi. “Ovo je važna faza u našoj povijesti”, istaknula je.

Posebni summit posvećen migraciji planiran je za 7. ožujka, a na njemu će se sastati EU i Turska, koja je posljednja postaja za mnoge migrante prije nego što  uđu u Europu.

Merkel je također kritizirala Austriju i nekoliko balkanskih zemalja koje su uvele stroge kontrole na granici i ograničile dnevni ulazak migranta što je stvorilo “usko grlo” u Grčkoj, s obzirom da izbjeglice i dalje čamcima pristižu iz Turske. “Vjerujete li zaista da su se zemlje eurozone borile do kraja da bi Grčka zadržala euro… da bi se godinu dana kasnije pustilo da Grčka zapadne u kaos”, upitala je Merkel, dodajući da je u stalnom kontaktu s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Njemačka je kancelarka kazala da se priljev izbjeglica može smanjiti jačanjem vanjskih granica, ophodnjama brodova NATO-a u Egejskom moru, te sporazumom EU-a i Ankare.

Europa se bori s izbjegličkim valom koji je donio više od milijun ljudi 2015. godine. Mnogi od njih tražitelji su azila koji su napustili ratom zahvaćenu Siriju, no ima i dosta ekonomskih migranata.

Austrijski kancelar Werner Faymann optužio je u nedjelju Grčku da se ponaša “kao turistička agencija”, dopuštajući slobodan prolaz migranata prema zapadu Europe, u intervjuu austrijskom tisku. “Više ne razumijem politiku Grka. Neprihvatljivo je da se Grčka ponaša kao turistička agencija i propušta sve migrante. Grčka je prošle godine prihvatila 11.000 azilanata, mi 90.000. To se ne smije ponoviti”, ocijenio je socijaldemokratski čelnik u dnevniku Oesterreich.

Austrija, koja ima 8,5 milijuna stanovnika dok ih Grčka ima oko 11 milijuna, naglašava da je zemlja EU-a koja je prihvatila najviše migranata po stanovniku prošle godine, nakon Švedske.

0 comments