Merkel: svi moramo učiniti bolne kompromise

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak uoči nastavka koalicijskih pregovora o formiranju nove vlade da sve stranke moraju učiniti ustupke.
“Svatko od nas i dalje mora učiniti bolne kompromise. Pripremljena sam na to ako možemo biti sigurni da će na kraju prednosti prevladati nad nedostacima”, rekla je Merkel.

Važno je da nova vjerodostojna vlada stvori uvjete kako bi Nijemci “sutra mogli nastaviti živjeti u prosperitetu i sigurnosti u širom smislu”.

 Merkel je imenovala tri sporne točke pregovora oko kojih još nije postignut dogovor između njezinih konzervativaca i socijaldemokrata: reformu zdravstvenog sustava, tržište rada i ugovore o radu te nekim pitanjima vanjske politike.

Pregovarači demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) odlučili su u nedjelju pregovore o formiranju koalicijske vlade produljiti i na ponedjeljak, a potom su produljeni i na utorak, iako je prvobitno bilo najavljeno da će pregovori biti okončani u nedjelju.

Sudionici pregovora su uoči završne faze izrazili optimizam glede završetka pregovora i prihvaćanja koalicijskog ugovora.

Ukoliko progovori budu okončani uspješno, zeleno svjetlo ulasku u koaliciju s konzervativcima glasovanjem 15. veljače još mora dati i socijaldemokratska stranačka baza što je neizvjesno s obzirom na to da se veliki dijelovi stranke opiru ponovnom ulasku u veliku koaliciju.  (Agencije)

You may also like