Pitanje ukidanja sankcija Europske unije protiv Rusije preuranjeno je, ali mogli bi doći na dnevni red u slučaju da Moskva ispuni sporazum iz Minska, izjavila je u nedjelju, 28. kolovoza, na televizijskom programu ARD njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Uzimajući u obzir tijek provedbe “Minska”, nažalost ne”, rekla je Merkel kao odgovor na pitanje novinara o tome je li došlo vrijeme za ukidanje sankcija.

Kancelarka je istovremeno napomenula da će se, u slučaju napretka u provedbi minskih sporazuma , ukidanje ograničenja “naći na dnevnom redu”. “Važno je raditi na rješavanju sukoba u Ukrajini. Provedba “Minska” dosad je mogla biti i bolja. Vrijeme curi”, citira riječi Angele Merkel TASS, prenosi Lenta.ru. 19. kolovoza Merkel je izjavila da ne vidi razloga za ukidanje sankcija EU protiv Rusije, jer Moskva nije ispunila sve svoje obveze u okviru sporazuma iz Minska.

1. srpnja 2016. Europska unija produžila je ekonomske sankcije protiv Rusije za šest mjeseci, do 31. siječnja 2017. godine, zbog nedostatka napretka u provedbi sporazuma iz Minska. Moskva je na produžetak sankcija odgovorila produženjem zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda iz SAD-a, zemalja-članica EU, Kanade, Australije, Norveške, Ukrajine, Albanije, Crne Gore, Islanda i Lihtenštajna. Ograničenja će biti na snazi do 31. prosinca 2017. godine.

Related Posts