Home Politika Merkel odlazi smanjiti napetost u Ankari

Merkel odlazi smanjiti napetost u Ankari

by Marijan Opacak

ISTANBUL,  Njemačka kancelarka Angela Merkel odlazi u četvrtak u prvi posjet Turskoj nakon neuspjela puča u srpnju, u kontekstu velikih napetosti između EU-a i Ankare, ključnog partnera kad se radi o prihvatu imigranata.

Merkel bi trebali ugostiti predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim u glavnom gradu Turske tijekom posjeta do kojeg dolazi u lošem ozračju nakon pokušaja državnog udara.

Do putovanja dolazi nekoliko mjeseci prije važnih izbora u Njemačkoj i Turskoj gdje Erdogan u travnju očekuje na referendumu izglasavanje reforme koja bi ojačala njegove ovlasti.

Merkel pak već gleda prema parlamentarnim izborima u rujnu nad kojima će se nadviti pitanje migranata i odnosi s Ankarom s obzirom da u Njemačkoj živi tri milijuna građana turskog podrijetla.

Odnosi Ankare i Berlina, dva stupa NATO-a, znatno su pogoršani nakon pokušaja državnog udara s ciljem svrgavanja Erdogana u srpnju nakon kojeg su uslijedile čistke čiji opseg zabrinjava Europu.

Njemački čelnici u nekoliko su navrata pozvali turske vlasti da poštuju pravnu državu. Više od 43.000 osoba zatočeno je a više od 100.000 ih je dobilo otkaze nakon 15. srpnja.

(Agencije)

Related Posts