Merkel protiv zatvaranja u nacionalne okvire

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u srijedu, tijekom obraćanja u Bundetagu povodom sutrašnjeg sastanka na vrhu EU, na opasnost od povratka na razmišljanje u nacionalnim okvirima posebice imajući u vidu izazove današnjice poput terorizma i izbjegličke krize.

„U vrijeme borbe protiv terorizma, zaštite klime i savladavanja izbjegličke krize, izolacija u 21. stoljeću nije pametna opcija“, rekla je Angela Merkel osvrćući se na trenutačne nesuglasice unutar Europske unije, posebice glede rješavanja izbjegličke krize. „Posebno u ovako teškim vremenima ne smijemo pasti u iskušenje povratka na razmišljanje samo unutar vlastitih granica“, rekla je Merkel.

Ona je još jednom podržala planove EU-a za zajedničku akciju bolje zaštite vanjskih granica Europske unije te najavila brzu raspravu i primjenu mjera, ali je istodobno izrazila razumijevanje za prigovore nekih članica kako planovi previše zadiru u nacionalne nadležnosti. „Svakako da zaštita granica u velikoj mjeri dotiče bitnih pitanja suvereniteta nacionalnih država“, rekla je Merkel te je dodala kako je dobro da se o tim pitanjima i raspravlja.

Prema planovima Europske komisije s kojima su se načelno složile zastupničke grupe u EU parlamentu, služba za zaštitu vanjskih granica EU-a Frontex bi bila ovlaštena u pojedinim slučajevima samostalno djelovati na vanjskim granicama EU-a, čemu se neke članice EU-a, poput Poljske, protive.

Angela Merkel je tijekom tradicionalnog obraćanja Bundestagu uoči summita EU, obranila i politiku njemačke vlade prema izbjeglicama te je dodala kako će ovaj problem biti moguće riješiti jedino na razini Europske unije. „Njemačka se i dalje zalaže za trajni i obvezujući mehanizam raspodjele izbjeglica po zemljama Europske unije“, rekla je Merkel. Ona je istodobno kritizirala činjenicu da i dogovor oko raspodjele 160.000 izbjeglica koji se trenutno nalaze u Grčkoj i Italiji „presporo napreduje“. „U interesu sviju nas je smanjiti broj izbjeglica koji u Europi traže utočište“, rekla je Merkel. Ona je objasnila da je Turska i dalje važan partner u procesu smanjenja broja izbjeglica.

Druga važna tema sutrašnjeg susreta na vrhu u Bruxellesu će biti i opsežne reforme Europske unije. „S jedne strane želimo dogovor oko reformi koje bi mogle biti adut britanskoj vladi za ostanak u EU-u na predstojećem referendumu, ali s druge strane ne želimo dovoditi u pitanje neka temeljna načela Europske unije poput slobode kretanja“, rekla je Merkel pred Bundestagom.

You may also like