Merkel: Pozivam Iran da prizna Izrael

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da će se veze Berlina i Irana potpuno normalizirati kad Teheran prizna pravo Izraela na postojanje. “To smo uvijek jasno isticali u svim razgovorima u kojima sam sudjelovala zajedno s ministrima”, poručila je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Berlinu.

Njemačka je ojačala poslovne i političke veze s Iranom kad su mu ukinute međunarodne sankcije nakon prošlogodišnjeg nuklearnog dogovora Teherana i skupine velesila, među kojima je i Njemačka. Merkel se sastala s Netanyahuom u sklopu redovitih konzultacija njemačke i izraelske vlade.

Susret je usto bio prilika da Netanyahu još jednom izrazi oštro protivljenje nuklearnom dogovoru s Iranom. “Izrael … je utvrda zapadne civilizacije na Bliskom istoku”, rekao je. “Da Izrael ne postoji, čitav zapadni dio Bliskog istoka preplavio bi radikalni islam”.

U izjavi za medije Merkel je priznala postojanje razlika između Njemačke i Izraela u vezi s nuklearnim dogovorom. No Njemačka ne može, istaknula je, uspostaviti “normalne, prijateljske veze” s Iranom sve dok on odbija priznati postojanje Izraela.

Netanyahua su u Berlin, na šesti ovakav sastanak, pratila četvorica njegovih ministara i visoki dužnosnici. Susretu je nazočilo i šest njemačkih ministara i državni vrh, a glavna tema razgovora bili su infrastrukturni i inovacijski projekti. Premda Merkel ovaj put nije kritizirala izraelsku politiku gradnje doseljeničkih naselja, što inače čini, opetovala je stajalište Berlina o rješenju izraelsko-palestinskog sukoba uspostavom dviju država.

You may also like

0 comments