Home Europska unija Merkel ponovno izabrana za čelnicu CDU-a

Merkel ponovno izabrana za čelnicu CDU-a

by Agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je ponovno izabrana za predsjednicu svoje konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i vodit će izbornu kampanju za parlamentarne izbore.

Merkel je dobila 89,5 posto glasova, što je njezin drugi najlošiji rezultat u 16 godina na čelu CDU-a. Izgubila je sedam postotnih bodova u odnosu na izbore u predsjedništvo stranke prije dvije godine, u kontekstu kritika njezine politike prihvata izbjeglica tijekom 2015. godine. To je također i njezin najlošiji rezultat u 11 godina od ulaska u ured kancelara i njezin drugi najlošiji rezultat kao predsjednice stranke.

Merkel nije komentirala rezultat glasanja tisuću zastupnika na konferenciji u Essenu, samo se zahvalila na ukazanom povjerenju. Kancelarka, koja je krajem studenoga najavila da će se kandidirati za četvrti mandat na čelu njemačke vlade, bila je 2015. i 2016. izložena oštrim kritikama u vlastitim redovima zbog odluke otvaranja Njemačke za oko 900.000 tražitelja azila.

Taj neviđeni priljev migranata je usmjerio brojne simpatizere CDU-a prema populističkoj desnici i poljuljao popularnost kancelarke, koja ju je ipak nedavno povratila. Kancelarka je u utorak sredinom dana održala vrlo oštar govor o imigraciji pred zastupnicima CDU-a i inzistirala na vrijednostima Njemačke, na neprihvaćanju šerijatskog zakona i zalagala se za zabranu nošenja islamske marame u državnim institucijama, školama, sveučilištima i na sudovima.

To ipak nije spriječilo kritike, pa joj je zastupnik Eugen Abler tijekom kongresa zamjerio da je usmjerila kurs CDU-a ulijevo i zaključio da “tamo mogu naći malo birača, dok su ih na desnici puno izgubili”.

Related Posts