Merkel opet kritizirala Tursku

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je u četvrtak, obraćajući se Bundestagu, najnovije uvrede turskih političara na račun Njemačke, ali je istodobno naglasila kako partnerstvo s Turskom nema alternative.

„Kolikogod su neke stvari koje dolaze iz Turske teško podnošljive, udaljavanje od Turske ne može biti u našem vanjskopolitičkom i geostrateškom interesu“, rekla je Merkel obraćajući se donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu povodom današnjeg summita Europske unije.

Ona je naglasila kako se isplati s njemačke strane uložiti napore za očuvanje njemačko-turskih odnosa, ali da se taj proces mora temeljiti na „našim vrijednostima i našim predodžbama“ koje se moraju „jasno artikulirati“.

„Odnosi Njemačke i Turske su prisni i isprepleteni, kroz gospodarstvo, politiku i kroz NATO“, rekla je kancelarka u svom tradicionalnom objašnjavanju smjernica politike savezne vlade koje predstoji svakom EU sastanku na vrhu.

Njemačka kancelarka je istodobno najoštrije kritizirala usporedbe današnje Njemačke s Njemačkom iz razdoblja nacionalsocijalizma.

„Ovo je žalosno i depresivno. Ove tvrdnje su toliko apsurdne da ih je uopće nepotrebno komentirati. Usporedbe Savezne Republike Njemačke s nacionalsocijalizmom moraju smjesta prestati“, rekla je Merkel reagirajući na nedavnu izjavu turskog predsjednika Redzepa Tayyipa Erdogana u kojoj je zabranu političkih nastupa nekim turskim političarima u Njemačkoj usporedio s „praksama u vrijeme nacionalsocijalizma“.

Angela Merkel se založila za to da se turskim političarima dopusti sudjelovanje na javnim nastupima u Njemačkoj, ali pod uvjetom da oni prethodno budu dogovoreni i odobreni te da sadržaji budu transparentni.

Turski političari u posljednje vrijeme među turskim državljanima koji žive u Njemačkoj, a kojih je oko 1,4 milijuna s pravom glasa, pojačano pozivaju na predstojeći referendum u Turskoj o ustavnim promjenama koje bi predsjedniku države dale veće ovlasti.

Odnosi Njemačke i Turske su na kušnji i zbog uhićenja njemačko-turskog novinara Deniza Yuecela, kojem se u Turskoj predbacuje propagiranje terorizma.

(Agencije)

You may also like