Merkel odlazi na sastanak pozvati europske čelnike na jedinstvo

Dan uoči sastanka Europskog vijeća njemačka kancelarka Angela Merkel je u Bundestagu u srijedu predstavila vladino stajalište koje će predstavljati na tom summitu, a tom je prilikom pozvala EU čelnike na jedinstvo u savladavanju izbjegličkih i inih kriza.

„Sutrašnji sastanak je dionica na putu koji je Europu do sada nakon svake krize ojačao. Nadam se da će to i u ovom slučaju biti tako“, rekla je Angela Merkel osvrćući se na sastanak Europskog vijeća sutra i prekosutra u Bruxellesu.  „Europska unija se mora pobrinuti za to da se problemi uspješno riješe, a da Europa i sve članice Europske unije ne budu oštećene tijekom tog procesa“, smatra njemačka kancelarka.

U vezi s rješavanjem izbjegličke krize, Merkel je ponovila svoje stajalište da se mora pružiti zaštita svima onima kojima je ta zaštita potrebna „Ograđivanje i hermetičko zatvaranje ne može i ne smije biti europsko rješenje. U to sam i dalje čvrsto uvjerena“, poručila je njemačka kancelarka obraćajući se zastupnicima Bundestaga. No ona i dalje smatra da najvažniji cilj mora biti smanjenje broja izbjeglica.  “Naš zajednički cilj je održivo i osjetno smanjiti broj izbjeglica, kako bismo i dalje mogli pomoći onima koji zaista trebaju našu pomoć”. Pritom, kako je naglasila, treba raditi na funkcioniranju europsko-turskog plana o smanjenju izbjeglica.

“Samo po sebi je razumljivo da ću učiniti sve što je u mojoj moći da ovaj zajednički europsko-turski plan uspije jer se njime može drastično smanjiti ilegalni priljev izbjeglica, što otvara vrata za legalan prihvat”, rekla je njemačka kancelarka, koja je najavila da će nakon sastanka na vrhu podvući bilancu dosadašnje izbjegličke politike.

Ona je naglasila da i dalje ostaje pri tri cilja: boriti se protiv uzroka kriza koje tjeraju izbjeglice da napuštaju svoje domove, ponovno uvođenje kontrole na tursko-grčkoj granici i usmjeravanje i prilagođavanje priljeva izbjeglica.

Merkel je iznova odbacila zahtjeve zemalja tzv. Višegradske skupine, koje podržava i Hrvatska, za utvrđivanjem europske granice na granici Grčke s Bugarskom i Makedonijom.  „Mi u Europskoj uniji se moramo naučiti i kako se štite pomorske granice“, zaključila je Merkel.

Ona je je obranila i svoju politiku prema izbjeglicama u Njemačkoj.  „Unatoč svim nepovoljnim anketama, na pitanje treba li se onima koji u Njemačkoj traže zaštitu od terora, rata i progona, pružiti utočište, 90 posto odgovara pozitivno. Ja mislim da je to nešto prekrasno“, zaključila je njemačka kancelarka, koja se već mjesecima zbog svoje izbjegličke politike nalazi na udaru jednog dijela javnosti u Njemačkoj.

You may also like

0 comments