Merkel obranila izbjegličku politiku, ali najavila smanjenje kvota

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, obraćajući se sudionicima kongresa svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) u ponedjeljak u Karlsruheu, još jednom obranila svoju politiku prema izbjeglicama i pozvala stranku da je podrži u toj politici prema izbjeglicama, istodobno obećavši smanjenje njihova broja striktnom primjenom zakona o azilu. “Mi se suočavamo s najvećim kretanjem izbjeglica od 2. svjetskog rata i želimo da Europa savlada ovaj izazov i ja sam duboko uvjerena će nam to i uspjeti”, rekla je Angela Merkel.

On je još jednom obranila svoju poznatu rečenicu s početka izbjegličke krize: “Nama će to uspjeti!” i odluku da se tisućama izbjeglica koji su se nalazili u Mađarskoj otvore vrata. “To je jednostavno bio humanitarni imperativ”, rekla je Merkel i dodala kako je “u prirodi Njemačke” da svladava velike prepreke podsjetivši pritom na obnovu zemlje nakon 2. svjetskog rata. Istodobno je pozvala svoju stranku CDU da ne zaboravi da prvo slovo u imenu stranke “C” podrazumijeva naziv “kršćanski”. “Izolacija u 21. stoljeću nije moguća”, rekla je Merkel tijekom svog govora i dodala kako je Njemačka “otvorena i raznolika” zemlja.

Njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a je naglasila kako će proces integracije izbjeglica biti “velik izazov”, ali ne i nesavladiv. Od izbjeglica je zatražila da poštuju njemačke zakone, vrijednosti i tradicije. “Naši su zakoni iznad kodeksa časti i plemenskih i obiteljskih pravila”, rekla je Merkel.

Merkel je, međutim, istodobno naglasila kako, usporedno s procesom integracije, treba slijediti i politiku koja bi dovela do smanjenja broja izbjeglica. “To je i u interesu samih izbjeglica jer nitko rado ne napušta svoj dom”, rekla je kancelarka i najavila striktno provođenje mjera u Njemačkoj koje bi urodile time da u Njemačkoj ostanu samo oni koji na to zaista, prema zakonu o azilu, imaju pravo. Jedan od instrumenata provođenja plana smanjenja broja izbjeglica bi bilo i “konzekventno” protjerivanje onih koji nemaju pravo na ostanak u Njemačkoj.

Merkel i dalje odbija, kako to traže neki dijelovi njezine stranke, ali i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU), uvođenje gornjih granica broja izbjeglica, ali je najavila politiku “smanjenja broja”, što se doživljava kao unutarstranački kompromis. Sedamdesetominutni govor Angele Merkel, koji je na kraju bio nagrađen dugotrajnim i frenetičnim pljeskom, smatra se važnim ispitom popularnosti predsjednice CDU-a u trenutku kada se mnogi dijelovi stranke otvoreno bune protiv njezine izbjegličke politike.

You may also like