Merkel kritizira europske zemlje koji ne žele prihvaiti izbjeglice

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je neprihvatljivim da neke zemlje Europske unije odbijaju primiti izbjeglice jer su muslimani, ali je i zatražila da se Turci u Njemačkoj integriraju u društvo i ne donose svoje sukobe.

“To ne ide da neke zemlje kažu ‘općenito, ne želimo muslimane u našoj zemlji'”, rekla je u razgovoru za njemačku televiziju ARD. Govoreći o svojem prijedlogu o uvođenju kvota za raspodjelu izbjeglica u EU-u, kancelarka je naglasila da svatko treba učiniti svoj dio i da “treba naći zajedničko rješenje”

Njemačka je 2015. primila oko milijun tražitelja azila, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana. Visoki njemački dužnosnik rekao je u nedjelju da ih je ove godine došlo između 250.000 i 300.000.

Istočnoeuropske zemlje predvode u protivljenju primanju izbjeglica, a najnovija izjava o neprihvaćanju muslimana došla je od češkog premijera Bohuslava Sobotke koji je rekao: “Ne želimo da se ovdje stvori snažna muslimanska zajednica, s obzirom na probleme koje uočavamo”. U istom razgovoru, Merkel je zatražila od Turaka koji žive u Njemačkoj da se integriraju u njemačko društvo i ne donose sukobe u Njemačku.

U Njemačkoj živi oko 3 milijuna ljudi turskog podrijetla. “Uvijek govorim da sam ja i njihova kancelarka i mislim da je važno to govoriti i dobro bi bilo ako postoji reciprocitet u vidu njihove privrženosti našem društvu i ne donošenju sukoba iz Turske u Njemačku”, rekla je Merkel u intervjuu za ARD.

Naglasila je da je također važno da “oni koji ovdje žive godinama i možda imaju i njemačko državljanstvo sudjeluju u razvoju zemlje”. Od neuspjelog puča u Turskoj narasle su napetosti između pripadnika turske zajednice u Njemačkoj, onih koji podupiru predsjednika Tayyipa Erdogana i onih koji su pristaše klerika Fetullaha Gulena koji živi u SAD-a a turske ga vlasti optužuju da stoji iza organizacije pokušaja državnog udara.

Ne riješi li pitanje ilegalnih migracija, Europska unija se neće moći koncentrirati na bitna razvojna pitanja, a mogao bi doći u pitanje i njezin opstanak, kazao je u razgovoru za ljubljansko “Delo” slovenski premijer Miro Cerar, dodavši da mu se čini kako to sve više shvaća i njemačka kancelarka Angela Merkel koja se u lanjskoj migrantskoj krizi zauzimala za politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama s Bliskog istoka i Afrike.

“Mislim da i ona sama sve više dolazi do spoznaje da taj problem treba djelotvornije rješavati. U suprotnom slučaju, nećemo znati odgovoriti na razvojne izazove jer se na njih nećemo moći koncentrirati u dovoljnoj mjeri”, kazao je Cerar za vodeći slovenski list od ponedjeljka.
Na sastanku Merkel s predsjednicima vlada Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske u dvorcu Meseberg krajem prošlog tjedna najviše se govorilo upravo o potrebi učinkovite kontrole ilegalnih migracijskih tokova i pri tome “nije bilo velikih razlika” u onome što je govorila njemačka kancelarka i njezini gosti, naveo je Cerar.
“Ako nas u prevelikoj mjeri opet preplave migranti, to će ugroziti našu sigurnost, onemogućiti integraciju, a moglo bi doista i ugroziti sam opstanak Europske unije”, dodao je Cerar, dodavši kako je potrebna veća kontrola vanjskih granica Unije, nastavak sporazmijevanja s Turskom o suzbijanju prelazaka ilegalnih migranata u Europu, te rješavanje kriza u zemljama iz kojih dolaze migrantski valovi, kako migracije, osobito ilegalne, ne bi bile potrebne.
“Europa se mora angažirati u državama gdje krize nastaju, te financijski ili drugačije pomagati tim ljudima, kako migracije ne bi bile potrebne, te kako bi se mogli posvetiti razvoju EU-a, njezinoj modernizaciji i gospodarskom napretku, te blagostanju njezinih građana, naveo je u razgovoru slovenski premijer.
“Želio bih da se već na predstojećem summitu u Bratislavi počnemo sve više koncentrirati na razvojne vizije, na modernizaciju Europe, digitalno gospodarstvo i druge stvari koje će nas voditi naprijed. No, sve rasprave koje se odvijaju u vezi migracijskiih problema, ali i stvarno stanje na našim europskim granicama, pokazuju da bez odgovarajućeg rješenja ilegalnih migracija i sigurnosti Europe nećemo moći djelotvorno odgovoriti na te razvojne izazove”, kazao je predsjednik slovenske vlade.

Ako EU počne djelotvorno kontrolirati migracije tako da izbjeglice s ratnih područja dolaze na uređen i reguliran način, a spriječe se ilegalni migracijski tokovi bit će sačuvan Schengenski prostor koji je ugrožen jer sada države na balkanskoj migracijskoj ruti, posebno Austrija i Mađarska djeluju “samozaštitno” jednostranim mjerama kojima se pripremaju na ponavljanje lanjske migracijske krize, upozorio je Cerar koji se založio za mjere na razini cijele EU.

Vrata za ulazak u Europsku uniju državama na Balkanu koji su na putu približavanja moraju i dalje ostati otvorena iako će se taj proces možda ubuduće odvijati usporenije, no treba im pomagati u kontroli izbjegličkih i migracijskih tokova koji bi mogli destabilizirati regiju, naveo je Cerar, dodavši da je ključno kako će se odvijati dogovor s Turskom o kontroli izbjegličkih valova. “Potrebno je potražiti rješenja kako nastaviti proces izvođenja sporazuma s Turskom, makar se možda neki dijelovi tog sporazuma neće moći odmah realizirati”, kazao je slovenski premijer.

Što se tiče Brexita, Cerar je kazao da je potrebno naći rješenje koje će biti “fer” prema jednoj i drugoj strani, ali da treba paziti na interese EU-a i svih članica. Cerar je dodao kako je on protiv novih reformi i preustroja EU-a jer to u sadašnjem trenutku nije potrebno, te da ne vidi razloge za “federalizaciju” EU-a budući da i postojeća pravila omogućuju njezino dobro djelovanje. “I ja želim više a ne manje Europe, ali u sadašnjem trenutku ne treba spominjati nekakav federalizam. Moramo zadržati funkcioniranje integracije po sadašnjim pravilima i načelima koji su ugrađeni u postojeće temeljne dokumente. Vrednote koje su u njima zapisane treba bolje provodiiti u praksi”, kazao je slovenski premijer Miro Cerar u razgovoru za “Delo

You may also like