Merkel je spremna olakšati otplatu duga Grčkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je spremna razmotriti dodatno olakšanje otplate duga Grčkoj kada se ispune najnovije gospodarske reforme, prenose svjetske agencije u nedjelju. Merkel je u intervjuu televiziji ARD rekla da je otvorena za razgovore o smanjenju kamatnih stopa i produženju roka otplate.

No, kancelarka je istaknula da se to može dogoditi tek nakon se dogovore uvjeti najnovijeg paketa pomoći i da to ne bi bio otpis duga. Njemačka, najveći grčki vjerovnik, zauzela je oštro stajalište prema Grčkoj. I Grčka i jedan od najvećih kreditora MMF zauzimaju se za restrukturiranje grčkog duga od 320 milijardi eura tvrdeći da je sadašnje stanje neodrživo.

No, Merkel je ponovno istaknula da se “klasični otpis 30%, 40% duga ne može dogoditi u monetarnoj uniji”. “Grčkoj je već otpisan dio duga. Dobrovoljno su to učinili privatni kreditori, a mi smo potom produžili rokove otplate i smanjili kamatne stope”, rekla je Merkel. “O toj mogućnosti možemo ponovno razgovarati….Kada se obavi prva uspješna revizija programa o kojem će se pregovarati, tada će se raspravljati o tome pitanju, ne sada, nego tada”, dodala je.

Paket pomoći od 80 milijardi dolara, koji su prošloga tjedna dogovorili čelnici eurozone nakon 17 sati teških pregovora, uvjetan je i od Grčke traži da provede nove teške reforme poreznog i mirovinskog sustava te tržišta rada, kao i da privatizira ključne dijelove državne imovine. Uvjeti, teži od onih koje je eurozona ranije predlagala, razbjesnili su brojne ljude u Grčkoj koji ih smatraju “ponižavajućim”.

You may also like