Merkel i Xi danas o gospodarskim odnosima

Kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je njemačku kancelarku Angelu Merkel u ponedjeljak u Pekingu nakon sastanka kineskih i njemačkih dužnosnika na kojem se razgovaralo o trgovinskoj zabrinutosti oko prezasićenja kineskim izvozom čelika.

Xi je Merkel ugostio drugog od tri dana njezinog posjeta koji će se zaključiti u utorak posjetom tvornici BMW-a u gradu Shenyangu na sjeveroistoku Kine. Sastanak dužnosnika kineske i njemačke vlade na kojem je u ponedjeljak sudjelovao i kineski premijer Li Keqiang fokusirao se na trgovinski konflikt u tijeku oko odbijanja Europe da Kinu svrsta u tržišne ekonomije.

“Sjećamo se našeg obećanja”, rekla je Merkel na konferenciji za medije u ponedjeljak, referirajući se na protokole po kojima bi se Kina trebala klasificirati tržišnom ekonomijom 15 godina nakon pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u 2001. godini. “Kina je ispunila svoje obaveze kada je ušla u WTO. Sada je na drugima da ih ispune”, rekao je Li novinarima.

Status tržišne ekonomije ublažio bi neke od regulacija pretjerane proizvodnje koje su trenutno primjenjive na kineski izvoz. EU optužuje Kinu da pogoršava krizu zasićenja tržišta čelikom s izvozom neopravdano jeftinog čelika i subvencioniranjem svojih proizvođača da proizvode usprkos nedostatku potražnje.

Kineska novinska agencija Xinhua u prošlotjednom komentaru rekla je da bi odluka Europske unije da odbije ispuniti svoje obaveze mogla natjerati Kinu na parnicu, te da bi “najgori scenarij mogao biti trgovinski rat između dvije ekonomije”. Kineska delegacija je s njemačkom delegacijom, u kojoj su između ostalih i ministri financija i vanjskih poslova Wolfgang Schaeuble i Frank-Walter Steinmeier, u ponedjeljak potpisala 24 sporazuma vrijedna ukupno 2,73 milijardi eura.

You may also like