Merkel i Renzi očekuju primjenu sporazuma s Turskom

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u petak na hitnu primjenu sporazuma Europske unije i Turske o tri milijarde eura europske pomoći u zamjenu za zaustavljanje izbjegličkog vala, a talijanski premijer Matteo Renzi očekuje da će do četvrtka Rim poduprijeti taj plan.

“Naravno da smo razgovarali o pitanju izbjeglica (…) o sporazumu EU-Turska koji moramo hitno provesti”, rekla je kancelarka, javlja Reuters. Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare s Renzijem nakon sastanka na kojem su se suglasili boriti protiv političkog populizma izazvanog izbjegličkom krizom i protiv krijumčara ljudima, a Renzi je u Berlinu ponovio da Rim želi više “fleksibilnosti” u europskom proračunu umjesto pretjeranih mjera štednje koje ne daju rezultata.  Italija je blokirala plan Europske unije da se Turskoj pomogne s tri milijarde dolara u zamjenu za zaustavljanje izbjegličkog vala prema Europi.

Renzi je u Berlinu rekao kako očekuje da se to pitanje riješi do četvrtka.  “Italija je rekla da će pridonijeti. Nismo promijenili mišljenje, ali čekamo da naši prijatelji u Europskoj komisiji i EU-u odgovore na neka pitanja… Nadam se da će se ta pitanja razjasniti uskoro, nadam se prije londonske konferencije”, rekao je Renzi. Donatorska konferencija za Siriju održat će se u Londonu 4. veljače. Talijanski premijer istaknuo je da su Italija i Njemačka ujedinjeni protiv političkog populizma izazvanog izbjegličkom krizom.  “Vjerujemo da boriti se protiv nezaposlenosti u Europi znači boriti se protiv populizma. Imamo zajedničkog protivnika, populizam”, rekao je Renzi, piše dpa.

Merkel i Renzi dogovorili su se da će osnažiti borbu protiv krijumčara ljudima. Jedan od prijedloga je da dvije zemlje osnuju zajedničku misiju u Tunisu za uvježbavanje libijskih snaga sigurnosti. “U najvišem je interesu obiju zemalja jačanje libijskih državnih struktura i snaga sigurnosti za borbu protiv ilegalnih imigracija”, rekla je Merkel.  Renzi je, kako prenosi agencija AFP, ponovio da talijanska vlada traži” više fleksibilnosti” u primjerni europskih proračunskih propisa.  “Ne tražimo promjene propisa za Italiju, tražimo da se propisi primjenjuju”, rekao je i podsjetio da je “Fleksibilnost obećanje (predsjednika Europske komisije Jean-Claude) Junckera, ne vjerujem da je promienio mišljenje”.

Merkel je rekla kako “ne zna dijelimo li u tome mišljenje”, ali “dijelimo iste ideale”. Oboje su naglasili da se žele boriti protiv nezaposlenosti kako bi populistima izbili adut iz ruku. Merkel je pohvalila ekonomske reforme koje provodi Renzi, napose na tržištu rada.

You may also like

0 comments