Merkel i Hollande za obvezujuće planove za izbjeglice

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande uputili su pismo čelnicima EU-a u kojemu ih pozivaju na stvaranje “održivog i obvezujućeg” mehanizma za razmještanje izbjeglica po državama članicama Unije, izjavio je u petak glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

Seibert je na tiskovnoj konferenciji izjavio da pismo upućeno predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i Europskog vijeća Donaldu Tusku sadrži nekoliko konkretnih prijedloga suočavanja s imigrantskom krizom u Europi. Među prijedlozima je i brzo osnivanje prihvatnih središta u Italiji i Grčkoj kao i zahtjev Komisiji da ustanovi trebaju li se takva središta osnivati i u drugim europskim državama. Prihvatna središta u Italiji i Grčkoj “moraju proraditi što je moguće prije, a najkasnije do kraja godine”, rekao je Seibert, dodajući da su Njemačka i Francuska spremne pomoći u njihovu uspostavljanju. “Usko povezano s uspostavom takvih prihvatnih središta je i pitanje kako treba razmještati izbjeglice, na temelju solidarnosti u svim državama članicama. Trebamo hitno održiv i obvezujući mehanizam za razmještaj tih ljudi”, pojasnio je Seibert.

On je također rekao kako se Njemačka zalaže da se pooštre pravila za davanje azila građanima iz zemalja zapadnog Balkana jer su njihove zemlje sigurne, piše France presse. “Zemlje zapadnog Balkana koje se nalaze na putu za Europu i kojih se jedan dio nada priključiti EU-u po definiciji ne mogu biti zemlje u kojima postoje politički progoni ili gdje se vode građanski ratovi, odnosno ne postoje situacije koje bi tražile zaštitu za ljude”, naglasio je, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se zemlje mogu smatrati sigurnima. “Čekamo prijedlog Europske komisije (o popisu sigurnih zemalja)”, kaže on.

You may also like

0 comments