Merkel danas obrazuje Trumpa o slobodnoj trgovini

Nakon odgode zbog snježne oluje koja je pogodila istočnu obalu SAD-a, njemačka kancelarka Angela Merkel danas će se susresti s predsjednikom Donaldom Trumpom kojem će pokušati objasniti dobrobiti slobodne trgovine. Ovo je već treći američki predsjednik s kojim se Merkel susreće kao čelnica vlade u Berlinu. S Georgeom W. Bushom uspostavila je dobar odnos, a unatoč lošem početku s Barackom Obamom, tijekom godina su blisko surađivali na pitanjima poput sankcija Rusiji ili pregovora o transatlantskom trgovinskom sporazumu.

S obzirom na dijametralno različite osobnosti – s jedne strane samozatajna fizičarka, a s druge bogati nekretninski poduzetnik koji uživa pod svjetlima reflektora – pitanje je kakav će biti odnos Trump-Merkel. “Mogu li postati dobri prijatelji? Vjerojatno ne. Međutim, smatram da imaju snažan interes, i strateški i politički, naučiti kako surađivati. Ovo je bez sumnje najvažniji susret s nekim inozemnim političarem u dosadašnjem Trumpovu mandatu”, ističe za Reuters Charles Kupchan, savjetnik za Europu bivšeg predsjednika Baracka Obame i član Nacionalnog vijeća za sigurnost, piše Poslovni dnevnik.

Od ekonomskih tema susreta dominirat će dvije – američka najava uvođenja carina od 35 posto na njemačku robu – preciznije automobile – te njemački višak u međusobnoj trgovini od 50 milijardi eura. Kako piše britanski The Guardian pozivajući se na upućene izvore, u tim temama Merkel će nastupiti ne samo kao njemačka kancelarka, već i kao trenutna predsjedateljica skupine 20 najrazvijenih država svijeta (G20).

Njemačka delegacija predočit će Trumpu set podataka koji će pokazati da je trgovina bez barijera “win-win” situacija za obje države. Američkog kolegu Merkel će podsjetiti na 271 milijardu eura investicija u SAD, 750.000 radnih mjesta koje su u Americi otvorile njemačke kompanije te 400.000 BMW-a koji izlaze iz tvornice u Spartanburgu u Južnoj Karolini, inače najveće tvornice bavarskog proizvođača. Protokol za petak uključuje i radni ručak kojem će nazočiti i izvršni direktori BMW-a, Siemensa i Schäflera te skupina pripravnika koji prolaze vježbenički staž u tim kompanijama. I to bi trebalo pokazati kako se njemačko-američki ekonomski odnosi ne mogu uvijek iskazati ni promatrati isključivo u novcu. Podsjetimo, SAD su treći trgovinski partner Njemačke po važnosti, iza Kine i Francuske te najveće izvozno tržište.

You may also like