Home Europska unija Merkel će se u proljeće sastati s Trumpom

Merkel će se u proljeće sastati s Trumpom

by Agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel radi na organizaciji susreta s Donaldom Trumpom na proljeće, objavili su u ponedjeljak izvori iz njemačke vlade.

Merkel je ponudila Trumpu susret u SAD-u na kojeg bi došla u svojstvu čelnice skupine G20, tvrde izvori. Kancelarka je s Trumpom zasad razgovarala samo jednom, nedugo nakon što je odabran za nasljednika Baracka Obame.

U razgovoru kojeg su u ponedjeljak zajednički objavili londonski Times i njemački Bild, Trump je izjavio kako je oduvijek imao “mnogo poštovanja” prema Merkel, no njenu odluku iz 2015. da dopusti ulazak milijunima migranata u Njemačku nazvao je “katastrofalnom pogreškom” koja je otvorila vrata terorističkim napadima.

Merkel je tijekom konferencije za medije s novozelandskim premijerom Billom Englishom odbila komentirati te izjave, dodavši kako će pričekati Trumpovu inauguraciju, te da će nakon nje s njim surađivati na svim razinama vlasti.

Sudbina Europe u njezinim je vlastitim rukama, kazala je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući neizravno na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je ustvrdio da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

“Mislim da mi Europljani držimo svoju sudbinu u našim vlastitim rukama”, kazala je njemačka kancelarka na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s novozelandskim premijerom.

Upitana za komentar Trumpove kritički usmjerene izjave o njezinoj migrantskoj politici Merkel je kazala: “Osobno čekam na inauguraciju američkog predsjednika. Tada ćemo naravno početi raditi s njim na svim razinama”.

Njemačka javnost je sa zabrinutošću reagirala na izjave izabranog američkog predsjednika u svezi s ustrojem Europske unije, NATO savezom i mogućim izvanrednim carinama na njemačke automobile.

“Mi polazimo od toga da će se američki partneri držati međunarodnim ugovorima definiranih obveza i pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO)”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier reagirajući na Trumpov intervju za dnevnike Times i Bild, u kojima je novoizabrani američki predsjednik doveo u pitanje dosadašnje pravila trgovanja između SAD-a i EU-a.

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel je izjavio kako na Trumpove izjave ne treba reagirati “ishitreno”, nego da treba pričekati da Trump preuzme predsjedničku funkciju.

U svezi s Trumpovim namjerama o podizanju 35 posto carina na njemačke automobile, Gabriel je zaključilo da bi ovakva vrsta protekcionizma dodatno naškodila američkoj automobilskoj industriji.

Na Trumpovu opasku u intervjuu kako se na ulicama New Yorka vidi više njemačkih nego američkih automobila, Gabriel je izjavio kako bi “Amerikanci trebali početi izrađivati bolje automobile”.

Njemačka kancelarka nije se izravno osvrnula na izjave Donalda Trumpa, koji je u intervjuu izjavio kako je fasciniran Angelom Merkel, ali da istodobno njezinu politiku prema izbjeglicama smatra “katastrofalnom”.

“Kancelarka je sa zanimanjem pročitala Trumpov intervju”, rekao je tijekom jutra glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert. On je rekao kako će Njemačka vlada “prisno surađivati” s vladom Donalda Trumpa.

Predstavnici njemačkog gospodarstva reagirali su pak sa zabrinutošću na Trumpove izjave.

“Svojim izjavama Donald Trump dovodi u pitanje postojeći formu trgovine, kao i dosadašnji oblik gospodarske suradnje”, rekao je Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore.

Predsjednik Udruge izvoznika Anton Boerner je od Angele Merkel zatražio što hitniji sastanak s Trumpom. “Tko vjeruje da je EU utemeljena samo kako bi naudila SAD-u taj ima vrlo ekstremne predodžbe”, rekao je Boerner.

Vezano uz Trumpove ocjene o tome da je NATO zastario te da nije uspio u obrani od terorističkih napada, njemački transatlanstki koordinator Juergen Hardt izjavio je za Reuters kako ne očekuje da će Kongres dopustiti da Washington odustane od svoje ključne uloge u NATO-u. On je kazao kako mu je više američkih kongresnika, uključujući predsjednika senatskog odbora za oružane snage Johna McCaina, reklo prije nekoliko tjedana da će SAD ostati pouzdan partner u 28-očlanom vojnom bloku te da ne očekuju da će Trump povući raspoređivanje 4.000 vojnika u Poljskoj.

Related Posts